Så var då årets mest bevakade händelse bland Wall Streets bankirer över. Sedan i onsdags har investmentbanken Goldman Sachs meddelat sin personal årets bonusutdelning. Realtid.se har varit i kontakt med några av dem.
"It's only money, you do it for the joy and pride…"
Mest läst i kategorin
2007 kommer att gå till historien som ett av de mest turbulenta någonsin för den globala finanssektorn.
Oron orsakad av subprimekrisen i USA har lett till att många världens ledande banker har tvingats till avskrivningar i mångmiljardklassen. Andra har gått under helt och hållet, och supermän som Merrill Lynchs vd Stan O’Neal och Citigroups Chuck Prince har tvingats lämna sina vd-platser.
Med ett undantag framför andra: Goldman Sachs.
Efter att ha presenterar rekordresultat för årets tre första kvartal svarade vd Lloyd C. Blankfein vid ett investerarmöte den 13 november rakt ”nej” på frågan om banken förväntade sig några större avskrivningar under fjärde kvartalet. Aktien rusade med 8,5 procent, den största dagliga ökningen på sex år.
Samtidigt har konkurrenter som Morgan Stanley, Merrill Lynch, UBS och Citigroup annonserat avskrivningar på sammanlagt över 50 miljarder dollar. Och bonusarna förväntas bli därefter. Intresset från kollegor på andra banker för var årets bonusar skulle hamna har varit enormt berättar en anställd på Goldman Sachs i London för Realtid.se.
Banken kommer i år att betala ut ersättningar på svindlande 20 miljarder dollar, eller närmare 130 miljarder kronor, till sina 29.000 anställda.
Realtid.se var under torsdagkvällen i kontakt med ett antal seniora bankers på bankens Londonkontor med skandinavisk anknytning, och bilden som framträder är något kluven.
En person på investment banking sidan berättar för Realtid.se att hans uppfattning är att bonusarna är upp rejält i år. De flesta kollegor han har varit i kontakt med berättat om ökningar på 50 procent och i flera fall väsentligt över 50 procent. Han verkar själv inte på något sätt missnöjd.
En annan person med personalansvar på trading-sidan ger dock en något annorlunda bild: Hans känsla är att bonusarna i snitt för banken är upp runt 15 procent, men framförallt har differentieringen mellan högpresterare och lågpresterare ökat väsentligt jämfört med tidigare år. Banken håller i pengarna eftersom konkurrenternas bonusar är kraftigt ner eller i bästa fall på samma nivå som 2006. ”Det finns ändå inte någon att gå till”. Så banken passar på att förbättra sin Compensation/Revenue kvot, ett viktigt mått då aktiemarknaden värderar bolaget.
”Alla ljuger om sina bonusar ändå”.
Tre saker tycks samtliga som Realtid.se varit i kontakt med överens om: Årets bonusar är större än någonsin tidigare och den gode Lloyd är upp rejält. Media spekulerar i att hans bonus för i år kommer att hamna på minst 70 miljoner dollar, motsvarande över 400 miljoner svenska kronor. 2006 var hans bonus 53 miljoner dollar.
Och man piskar konkurrensen rejält. Rykten gör bland annat gällande att på UBS är den maximala kontantersättningen – oavsett senioritet – 750.000 dollar och resten i aktier. Många kommer bara att få betalt i aktier, vilket inte bådar gott för årets julhandel. Det finns inget fattigare än en banker som blivit snuvad på bonusen.
Men det är ju ändå bara pengar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.