Frankrikes president Sarkozy får rådet att öka invandringen för att öka tillväxten.
Invandring ska öka fransk tillväxt
Mest läst i kategorin
Det politiskt känsliga rådet får Sarkozy i den rapport han själv beställt för att få fart på landets stagnerande ekonomi.
– I en värld som förändras mycket snabbt har Frankrike kommit på efterkälken, konstaterade Nicolas Sarkozy när han på onsdagen tog emot ”300 förslag för att förändra Frankrike”, en rapport med framför allt liberala förtecken som arbetats fram under ledning av Jacques Attali, före detta rådgivare till president Francois Mitterrand och tidigare chef för Europeiska utvecklingsbanken (EBRD).
Ökad köpkraft var ett av Sarkozys vallöften och många fransmän är besvikna över att det löftet ännu inte börjat infrias.
Därför har intresset kring rapporten varit mycket stort.
En del av förslagen i rapporten är ytterst känsliga. Inte minst uppmaningen att öka invandringen för att klara efterfrågan på arbetskraft inom vissa sektorer som bygg- och restaurangbranschen.
Jämfört med andra europeiska länder har Frankrike relativt få invandrare — endast drygt åtta procent av invånarna är födda utomlands. Attali jämför i sin rapport med bland annat Sverige och påpekar att landet 2004 öppnade sin arbetsmarknad utan restriktioner för invånare från de nya EU-medlemsländerna. ”Det var fördelaktigt för tillväxten”, konstaterar han.
För Sarkozy är det här ett känsligt ämne. När han valdes till president förra året satte han upp som mål att utvisa 25.000 illegala invandrare om året. Sedan dess har han också fått igenom en mer restriktiv invandringslag. Det var också med löften om skärpt invandringspolitik som han knep röster långt ut på högerkanten. Inrikespolitiskt är det här förslaget politiskt sprängstoff.
– Det ni föreslår kommer vi att genomföra, sade dock presidenten när han för knappt fem månader sedan tillsatte Attalis kommission.
På onsdagen sade sig Sarkozy vara överens med det mesta i rapporten. Han meddelade dock att han var emot Attalis idé att skrota de franska länen — ett annat förslag som redan väckt protester.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.