Amerikanska myndigheter anklagar en person för insiderbrott som jobbar på Jerker Johanssons avdelning inom UBS.
Insideråtalad jobbade åt svenska UBS-chefen
Mest läst i kategorin
Personal på UBS i London bekräftar för Realtid.se att Nicos Stephanou arbetar inom UBS ”investment banking”-avdelning där Johansson är chef.
Stephanou är enligt Bloomberg en av cheferna för företagsköp och samgåenden vid UBS Londonkontor, men arresterades den 27 december på Newark-flygplatsen i USA och är enligt åklagare kvar i häkte.
När Realtid.se kontaktar UBS Londonkontor bekräftar personalen att han jobbar där, men att han inte är anträffbar.
Amerikanska federala myndigheter hävdar enligt Bloomberg att Stephanou tillsammans med en anställd på riskkapitalbolaget Blackstone, löpande gett insiderinformation till en krets av insiderhandlare.
Handlarna ska på detta sätt ha tjänat otillåtna vinster på över 65 miljoner kronor.
Stephanou ska ha vidareförmedlat förhandsinformation om uppköps bud på företagen Albertson’s Inc, ElkCorp, och National Health Investors Inc.
Nu har Stephanou och den Blackstone-anställde stämts av amerikanska finansinspektionen SEC enligt Bloomberg, liksom fem andra för inblandning i ”insider-ringen”.
En åklagare i New York har även meddelat brottsanklagelser mot Stephanou.
Hans advokat Christopher Morvillo vill inte ge några kommentarer, skriver Bloomberg.
– Det är samvetslöst när dessa högt betalda individer missbrukar sin tillgång till känslig information och berikar sig själva på andras bekostnad, säger Scott Friestad till Bloomberg. Han är jurist på SEC och har hand om det här insiderfallet.
Realtid.se skrev under torsdagen om en anonym bloggare som skriver att Johansson tar ut ett årsarvode på drygt 200 miljoner kronor per år, trots att UBS har hamnat i kris och fått nästan 500 miljarder kronor i räddningskapital från schweiziska staten.
UBS har nu uppdraget
att hjälpa till som rådgivare med SEB:s nyemission, och SEB:s vd Annika Falkengren har valt att avstå från sin bonus. Hon har enligt bedömare tidigare kvitterat ut hundratals miljoner kronor i bonus genom åren.
En investment banking-avdelning tar uppdrag som finansiell rådgivare till företag i samband med företagsköp, samgåenden, kapitaltillskott till företag, och börsintroduktioner.
Det här insiderfallet är det största som amerikanska myndigheter har upptäckt sedan år 2007, då UBS-anställda också var inblandade tillsammans med folk från Morgan Stanley.
Den gången handlade det om att ge förhandsinformation om aktieanalyser och företagsköp till en ”ring” av hedgefonder.
Det nuvarande fallet har utvidgats, från att från början bara ha handlat om den Blackstone-anställde och insiderhandel i samband med budet på Albertson’s Inc.
Undersökningen gjorde enligt Bloomberg framsteg sedan en inblandad medarbetare på UBS investment banking-avdelning gett tips om andra inblandade.
Stephanou är enligt Bloomberg 34 år, och bosatt i London men medborgare på Cypern.
Han var enligt SEC anlitad som rådgivare åt riskkapitalbolaget Cerberus åren 2005 och 2006, inför att Cerberus tillsammans med andra investerare skulle lägga bud på amerikanska livsmedelskedjan Albertson’s Inc.
Johansson började på UBS investment banking-avdelning i mars 2008.
Stephanou gav förhandsinformation om budet till åtminstone tre personer, bland annat Joseph Contorinis, 44 år, som tidigare jobbade med Stephanou som analytiker på Credit Suisse First Boston i slutet på 90-talet.
Informationen fick enligt Bloomberg Contorinis att köpa aktier i Alberson’s för nästan en halv miljard kronor.
Stephanou läckte även hemlig information om riskkapitalbolaget Carlyles bud på tak- och byggproduktföretaget ElkCorp år 2006, skriver Bloomberg.
När det gäller National Health Investors, var det den Blackstone-anställde Ramesh Chakrapani som anlitades för uppdrag åt bolaget för att utreda alternativ såsom ett uppköp av National Health Investors från börsen.
Chakrapani läkte informationen till Stephanou, som i sin tur spred det vidare till åtminstone en person till skriver Bloomberg.
– UBS har hjälpt till och kommer fortsätta att hjälpa myndigheterna med sin utredning av de påstådda handlingarna av en enda UBS-anställd, säger UBS talesperson Doug Morris enligt Bloomberg.
Realtid.se får tag på UBS talesperson Dominik von Arx, och frågar om Stephanou fortfarande är anställd på UBS, om Stephanou jobbar/jobbade i UBS investment banking-avdelning där Jerker Johansson är chef, och om UBS kommentar till insiderhärvan.
Men von Arx bara upprepar i ett mejl det som UBS-talespersonen Doug Morris sa till Bloomberg:
”Here our statement:
UBS has assisted and will continue to assist the authorities in their investigation into the alleged actions of a single UBS employee.
Best
Dominik”
SEC uppger att de använde en ny metod för att upptäcka insiderringen i det här fallet. Det uppger Daniel Hawke för Bloomberg. Han är chef för SEC:s Philadelphia-kontor, och har hand om fallet.
Hawke vill inte precisera vad det skulle vara för metod, men konstaterar enligt nyhetsbyrån att utredningen fortskrider. Det kan alltså bli så att den utvidgas till ytterligare anklagade.
Realtid.se får tag på svenska Finansinspektionens informationschef Lars Malmström.
Vet du vad det här kan vara för ny metod som amerikanska SEC använder för att spåra insiderbrott?
– Det finns sedan november och i stort sett sedan hela år 2008 i Europa nu något som vi i Sverige kallar ”transaktions-rapporterings-system”, säger han.
Inspektionen samlar via detta system in alla transaktioner som görs med aktier i hela Europa, vad gäller aktier som är noterade på någon börs i Sverige.
– Så alla banker och andra värdepappersbolag som handlar i en aktie som finns noterad i Sverige, ska rapportera in de transaktionerna – transaktion för transaktion – med vissa fastställda data till vårt system.
Det blir enligt Malmström väldigt stora databaser som Finansinspektionen samlar ihop.
– I den informationen finns det möjlighet för myndigheter att gå tillbaka, vilket också sker. Och nu börjar det här att utnyttjas.
Finansinspektionen fortsätter enligt Malmström att förfina metoderna för att söka ut information i systemet.
– När det pratas om nya metoder så beror det på hur man tolkar ord, men för oss är det här vårt nya hjälpmedel.
Används det även liknande i USA?
– Det vet jag inte, men det är väl inte osannolikt.
Finansinspektionen har använt det nya systemet i sina utredningar.
Vid misstankar om insiderbrott överlämnas detta till Ekobrottsmyndigheten, som i sin tur kan kontakta inspektionen för att få tillgång till transaktions-rapporterings-systemet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.