Realtid

Inga webbtidningar på biblioteken

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 feb. 2007Publicerad: 06 feb. 2007

Mycket av det som skrivs och publiceras i Sverige finns inte tillgängligt på biblioteken. Det gäller webbtidningar. Inte ens de bibliotek som ska spara i stort sett allt som skrivs i Sverige lagrar dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa bibliotek lagrar ett fåtal webbtidningar, men i många fall lagras inga alls.

– Nej, vi sparar inga webbtidningar. Vi har inget instrument för det i dag, säger Gun Karlberg på Universitetsbiblioteket i Uppsala.

Universitetsbiblioteket tillhör ett av landets så kallade pliktbibliotek, som får allt tryckt material i Sverige sänt till sig. Men vad som sparas och lagras är sedan upp till respektive bibliotek att bestämma. Och mycket sparas, men det gäller alltså tryckt material.

I Uppsala lagras alla dagstidningar på mikrofilm, men den som vill kolla vad en webbtidning skrev en viss dag har således inget att hämta där. Ett undantag görs emellertid för ett fåtal utländska vetenskapliga tidskrifter som finns tillgängliga elektroniskt.

– Det är tillräckligt komplicerat så lagring av inhemska webbtidningar faller i så fall på Kungliga biblioteket i Stockholm, säger Karlberg, som tror att de kommer att dröja innan hennes bibliotek börjar spara något av det som kommer på webben.

På Kungliga biblioteket, KB, är det något bättre ställt, men knappast bra.

– Den som kommer hit kan på våra datorer hitta knappt 150 webbtidningar lagrade, säger Allan Arvidsson på KB, som säger att detta pågått sedan 1997.

Att en webbtidning är lagrad innebär att det är möjligt att gå tillbaka och se vad tidningen skrev en viss dag. Men att det bara är omkring 150 webbtidningar som är lagrade innebär att det är mycket som inte finns.

ANNONS

– Ja, givetvis, säger Arvidson, som påpekar att det dock görs svep på nätet några gånger per år, och att fler webbplatser då sparas. Totalt har KB några hundra tusen webbplatser på sina datorer. Men för dessa går det bara att se de sidor som fanns på nätet vid just det specifika tillfället som KB gjorde sökningen.

Denna tidning, Realtid.se, finns där, men det är bara några stycken av tidningens alla utgåvor som finns i KB:s datorer. Att gå tillbaka och se vad tidningen skrev en viss dag går alltså inte.

– Det är klart att vi måste bli bättre, och lagra fler webbtidningar. Och det är på gång, säger Arvidsson, som dock inte kan säga i vilken takt utvecklingen kommer att ske.

Detta innebär att mycket av det skrivs i Sverige inte finns tillgängligt en tid efter det att det publicerats.

Gun Karlberg på Universitetsbiblioteket i Uppsala väljer istället att tona ned webbtidningars betydelse.

– Det startas enormt mycket papperstidningar i Sverige, och de flesta av dessa finns inte på nätet. Möjligen har de en hemsida där ett urval av artiklar finns publicerade. Men min bedömning är att internet ännu inte tagit över, säger hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]