Realtid

HQ kämpar med att definiera "risktagare"

Martin Lindgren
Uppdaterad: 18 mars 2010Publicerad: 18 mars 2010

Mikael König, vd på HQ Bank, tycker att de nya bonusreglerna är sunda – men oklara i hur "risktagare" ska definieras, och därmed vilka i hans personal på 300 som ska drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

HQ Bank har 300 anställda och arbetet med att definiera vilka som är ”risktagare” i de nya bonusdirektiven pågår som bäst.

– Vi är inne i den processen, och det kommer att offentliggöras i årsredovisningen, säger vd Mikael König till Realtid.se.

Enligt König är det ett omfattande arbete, men inget man anlitar externa konsulter för: allt sköts internt på HQ.

König tycker att de nya reglerna är sunda, men beklagar oklarheten i Finansinspektionens föreskrifter angående vilka som ska definieras som risktagare. Däremot är det tydligt vad som ska gälla för dessa: minst 60 procent av ersättningen ska hållas inne i tre år, och före utbetalning ska det prövas hur resultatet påverkats av ”risktagarnas” handlande.

– Det jag tycker är intressant i detta är det ”anställningsarbitrage” som uppstår mellan stora och små banker, säger König och hänvisar till en artikel i dagens Dagens Industri, där en källa från en liten bank ondgör sig över att personer i storbanker kan löpa mindre risk att bli klassade som risktagare just pga bankernas storlek, vilket skulle ge storbankerna en otillbörlig fördel på rekryteringsmarknaden.

– Det vore intressant att läsa mera om det, säger König.

Realtid.se har sökt Finansinspektionens chefsjurist för en kommentar, men han satt enligt en växeltelefonist i sammanträde. Inte heller en riskdirektör på en av storbankerna har gått att nå för en kommentar.

König påpekar också att HQ:s starka balansräkning gör att deras anställda borde anses mindre riskpåverkande än motsvarande anställda i banker av samma storlek men med mycket lägre soliditet.

ANNONS

Förändringen i sina egna lönevillkor – ökning av den fasta lönen med en tredjedel av den förut möjliga rörliga lönen, från 300.000 till 400.000 kronor i månaden från 1 januari i år – avböjer Mikael König att kommentera.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]