Inledningen är avklarad och allvaret har börjat. Det stora klimatmötet på Bali är nu på väg in i sitt avgörande skede.
Hoppfullt tecken på klimatmöte
Mest läst i kategorin
USA håller än så länge löftet att inte sätta käppar i hjulet och hopp finns om en lyckosam utgång.
– Jag tycker att amerikanerna deltar på ett konstruktivt sätt, säger Anders Turesson, svensk chefsförhandlare på mötet.
Målet på Bali är att få till stånd en överenskommelse om att starta förhandlingar om ett nytt klimatavtal som ska ersätta Kyotoprotokollet när det löper ut 2012. USA har länge utgjort ett osäkert kort och många har fruktat att den amerikanska regeringen ska försöka så oenighet bland de övriga länderna i ett försök att omöjliggöra förhandlingarna.
Visserligen har president Bush sagt att man inte har några sådana planer. Det faktum att USA står utanför Kyotoprotokollet och fortfarande säger sig vara motståndare till bindande åtaganden om minskningar av växthusgasutsläppen, har dock gjort många misstänksamma.
På torsdagen meddelades samtidigt att USA vill fortsätta sitt sidospår med klimatförhandlingar enbart mellan de allra största ekonomierna. Ett nytt sådant möte är nu planerat på Hawaii i januari. Fast detta bekymrar inte Anders Turesson.
– Det kan vara positivt om USA vill diskutera med Kina och andra stora länder. Det kan utgöra ett komplement till förhandlingarna vi nu för, säger han.
– Det är klart att det är ett problem att USA håller fast vid att inga åtaganden får vara bindande. Men det är inget vi måste lösa på det här mötet.
På torsdagen tog också den amerikanska senaten ett stort steg mot minskningar av utsläppen när dess miljöutskott antog ett lagförslag som öppnar vägen för handel med utsläppsrätter inom industri-, energi- och transportsektorerna i landet. Beslutet sågs som en mycket god nyhet på Balimötet.
Å andra sidan har det ryktats om att Kanada och Japan, som båda är med i Kyotoprotokollet, har gått samman med USA för att förhindra skrivningar om behovet av drastiska utsläppsminskningar. Anders Turesson tror dock inte på uppgifterna.
– Jag har inte märkt något sådant. Och japanerna har uttryckligen dementerat ryktet, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.