Realtid

Hon vill lära dig läsa

Helene Rothstein
Uppdaterad: 02 juni 2008Publicerad: 02 juni 2008

Fokus chefredaktör Karin Pettersson vill etablera en institution.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon brinner för Hammarby och amerikansk politik. Trots sina 33 år har hon hunnit med Handelshögskolan, varit politisk sakkunnig åt Bosse Ringholm och grundat ett nyhetsmagasin.

Institutionen som hon vill etablera går ut på att ändra folks läsvanor. Förhoppningen är att åtminstone en procent av svenskarna ska orka ta sig igenom ett långt fördjupande nyhetsreportage i veckomagasinet Fokus som Karin Pettersson var med och grundade för 2, 5 år sedan.

Efter tre stentrappor utan hiss kliver vi in i tidningens trångbodda lokaler mitt i centrala Stockholm. Den höggravida chefredaktören Karin Pettersson möter oss iförd blå t-shirt, jeans och flip-flop med amerikanska flaggan på.

Hon presenterar oss för sina kollegor och har ett sådär naturligt sätt att det redan, efter tre minuter på Wallingatan, känns som om vi känt varandra i flera år.

Nästan alla besökare kommenterar de ansträngande trapporna, säger Karin Pettersson.

– Det är bra när frilansare kommer hit och ska löneförhandla, då är de helt matta och man får övertag direkt, ler hon pillemariskt.

Karin Pettersson berättar att hon ska föda om tio dagar. Imorgon är sista arbetsdagen innan ledigheten och tidningen ska ha ett seminarium om demokrati och internet.

Hon delar chefskapet med Martin Ahlquist som får huvudansvaret för magasinet under det halvår hon är borta.

ANNONS

Men Karin Pettersson tänker inte släppa jobbet helt. I höst avbryter hon sin mammaledighet för att åka med en studieresa i Fokus regi till USA under det amerikanska valet.

Pettersson har länge haft en förkärlek för amerikansk politik.

– Det är blandningen av idealism och smutsig historia – det högsta och det lägsta. Är man intresserad av makt och politik går det inte att undvika USA.

Karin Pettersson växte upp i Enskede, utanför Stockholm. Ett område hon själv kallar för Hammarbyland.

Och jo, hon går på nästan alla Hammarbys matcher. Inte derbyn på Råsunda bara. Det är för stökiga.

Favoritspelaren är den oförutsägbare Erkan Zengin.

– Han är en slitvarg och lagspelare, och samtidigt tekniskt skicklig, lyder motiveringen.

Men med tanke på magen så ser den här säsongen osäker ut.

ANNONS

Efter gymnasiet läste Karin Pettersson statsvetenskap och historia vid Stockholms universitet. Sen blev det civilekonomprogrammet på Handelshögskolan.

Under studietiden engagerade hon sig i Handels socialdemokratiska studentförening samtidigt som hon var reporter på Finanstidningen.

Därefter arbetade hon 4,5 år på Finansdepartementet. Först som tal- och brevskrivare åt Leif Pagrotsky, senare som politisk sakkunnig åt Bosse Ringholm och Pär Nuder.

Under tiden lades Finanstidningen ned och anställda spreds för vinden. Hennes forna kolleger Martin Ådahl hamnade på Riksbanken och Martin Ahlquist blev politisk reporter på ekot.

– Men vi tog en öl och diskuterade sånt vi ville göra – egentligen.

Och egentligen ville de starta ett svenskt nyhetsmagasin med långa fördjupande reportage och samhällsanalys, ungefär som den engelska tidningen Time.

– Vi såg att i varje europeiskt land finns den här typen av tidningar och att ungefär en procent av befolkningen med liknande demografi som Sverige köper dessa.

Trion letade efter en rik finansiär med publicistiskt kunnande. Den förmögne finansmannen Johan Björkman, tidigare chefredaktör på Veckans Affärer, passade perfekt för uppdraget.

ANNONS

Efter två träffar tackade han ja och via sitt kontaktnät fick han med andra som ville satsa på projektet.

Men i februari 2007 dog Johan Björkman.

– Det var oerhört tragiskt. Det var en stor förlust för hans nära såklart. Men också för oss. Han var väldigt engagerad i tidningen, säger Karin Pettersson.

– Fast det ändrade inte förutsättningarna för vår del. Hans bror med familj har tagit över hans ägarandel på 25 procent.

Och så kommer det att förbli?

– Ja, vad jag vet.

Scenariot går inte att jämföra med tidskriften Moderna Tider som fick lägga ner efter Jan Stenbecks bortgång, menar Karin Pettersson.

– Den hade gått med förlust länge. Vi håller våra planer med råge och hade ett fantastiskt år förra året. Jag känner mig trygg och våra ägare är väldigt nöjda med det vi gör.

ANNONS

Men Fokus kommer inte att gå med vinst i år.

– Inte nästa år heller. Men målet är att vi ska gå med vinst. Det här är inget välgörenhetsprojekt.

När går ni med vinst?

– Jag kan inte sätta någon exakt deadline.

Det blir i alla fall långt före Fokus har fångat en procent av svenskarna. Att få en upplaga om 90.000 exemplar i veckan ligger långt fram i tiden.

– Det kan ta… 30 år men då har vi byggt en institution. Och det är det vi vill.

Fokus kan stoltsera med flera prisbelönta skribenter men det är ingenting som Karin Pettersson vill ta åt sig äran för.

– Det är ju deras texter, de har gjort jobbet men om vi kan skapa en plattform för den typen av journalistik så är det fantastiskt, säger hon.

ANNONS

Samtidigt ligger det mycket redaktörsjobb bakom varje reportage. Tidningen arbetar mest med frilansmaterial och innan publicering kan en text ha bollats fram och tillbaka mellan redaktör och skribent fyra – fem gånger.

– Vi siktar långsiktigt och då gäller det att upprätthålla kvalité.

Även om det går bra för Fokus så längtar Karin Pettersson efter det riktigt stora avslöjandet, som en ny Boforsskandal.

– Jag vill alltid mer. Vi ska bli vassare och bättre. Samtidigt är det fantastiskt att göra nåt man är stolt över vecka efter vecka.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]