Realtid

Hon blir baske mig inte statsminister

administrator
administrator
Uppdaterad: 19 sep. 2010Publicerad: 19 sep. 2010

Det svänger i mandatfördelningen. Alliansens egna majoritet fladdrade just bort. SD får 5,8 procent och blir främlingsfientlig tunga på vågen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

UPPDATERAD Alliansen får 173 mandat. De rödgröna 156. Och SD 20 mandat och får en vågmästarroll. Så ser det ut vid 22.30-tiden på söndagskvällen.

S får 30,8 procent, M 29,9, C 6,7, FP 7,0, MP 7,2, V 5,5, KD 5,7, SD 5,8 procent.

Tidigare undersökningar av hur folk röstat pekade mot borgerlig valseger och Sverigedemokraterna i en vågmästarroll.

Jublet steg på Moderaternas valvaka. Moderaterna ser ut att nå sitt drömresultat — att alliansen får en egen majoritet. Men den är knapp — med bara en rösts övervikt i riksdagen.

I SVT:s vallokalsundersökning (Valu) fick alliansen 49,1 procent och de rödgröna 45,1. Sverigedemokraterna fick 4,6 procent och skulle därmed bli vågmästare.

I TV 4 Novus valdagsundersökning fick alliansen 48,2 procent och de rödgröna 46,4 procent. Sverigedemokraterna skulle med 4,1 procent bli vågmästare även här.

På Sverigedemokraternas valvaka jublade man över både TV 4 Novus enkät och SVT:s vallokalsundersökning.

I förra valet underskattades Sverigedemokraterna i SVT:s valundersökning. Partiet fick nästan dubbelt så mycket i slutresultatet. En orsak anses vara att människor inte vill tala om att de faktiskt har röstat på partiet.

ANNONS

— Så jag tror att våra siffror kommer att öka ytterligare, sade partisekreteraren Björn Söder.

Han tror att SD:s framgångar beror på att svenska folket är trötta på den kurs som svensk politik slagit in på och han lyfter särskilt fram äldrepolitiken och invandringspolitiken.

Däremot vill Söder inte uttala sig om huruvida SD, om vågmästarrollen blir kvar när slutresultatet kommer, tänker rösta på Fredrik Reinfeldt som statsminister.

— Vi får avvakta valresultatet innan vi tar ställning, säger Söder.

— Vi kommer att utnyttja våra krafter maximalt i riksdagen.

— Vi är beredda att samarbeta med alla, sade Sverigedemokraternas presschef Mattias Karlsson till SVT.

SVT:s Valu visar att SD tagit väljare från alla partier, men mest från de två stora; Moderaterna och Socialdemokraterna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har ännu inte kommit till valvakan. Enligt pressekreteren Erik Almqvist kommer han att tala till anhängarna när resultatet stabiliserats och innan han åker till SVT:s partiledarutfrågning.

ANNONS

— Skulle det här bli slutresultatet är det förstås en stor besvikelse, säger partisekreterare Ibrahim Baylan (S) i en första kommentar.

Partiet backar i såväl mätningar som prognoser, mest hos SVT; ända ned till 30-procentsstrecket.

TT: S ser ut att göra ett historiskt dåligt val. Hur stor orsak till det har det rödgröna samarbetet?

— Vi visste att det var en utmaning. Men jag tycker att vi har jobbat på bra ihop, säger Baylan.

— Man samarbetar för första gången med två partier för att bilda regering. Kanske finns det väljargrupper i alla tre partier som känt tveksamhet inför det och inte röstat på dem, sade LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, som sitter i Socialdemokraternas partiledning, i SVT:s studio.

Enligt Valu har alliansen en klar övervikt hos väljare som är 65 år och äldre, totalt 1,7 miljoner väljare. Alliansen får här 53 procent mot 43 procent för de rödgröna.

De rödgröna får enligt Valu tillsammans 53 procent medan alliansen får 38 procent bland förstagångsväljarna. Socialdemokraterna blir störst och får 28 procent mot Moderaterna som får 23 procent. Båda resultaten ligger under siffrorna för alla väljare. Miljöpartiet får hela 16 procent.

Stort jubel bröt ut på FP:s valvaka när resultaten från SVT:s vallokalsundersökning visades.

ANNONS

— Om det stämmer är det fantastiskt, då betyder det att vi varit med och gjort något historiskt, nämligen brutit Socialdemokraternas dominans, säger partisekreterare Erik Ullenhag till TT.

TT: Vad säger du om Sverigedemokraterna?

— Jag har fortfarande hopp om att de inte kommer in i Sveriges riksdag.

— Jag tycker det var väldigt förväntade resultat, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till TT om SVT:s vallokalsundersökning.

— Det ligger inom möjligheternas ram att alliansen får majoritet, säger Möller.

— Sverigedemokraterna kan inte vara lugna alls. Jag gissar att de kommer in, men det kan gå både upp och ner.

Miljöpartisten Per Gahrton framhöll att det är en riksdag folket valt, inte en regering.

— Det är i riksdagen besluten ska fattas. Om det är 96 procent där som inte är främlingsfientliga så vore det väl tusan om inte de skulle kunna enas mot de övriga fyra procenten.

ANNONS

— Nivån är väldigt bra med tanke på det utgångsläge vi haft med dåliga opinionssiffror, sade partisekreteraren Anders Flanking till ovationerna på Centerns valvaka.

Mest var det besvikna miner på Vänsterpartiets valvaka när vallokalssiffrorna kom upp. Störst misstämning vållade Sverigedemokraternas siffror.

— Ett rasistiskt parti vill vi inte ha i riksdagen, sade riksdagsledamoten Kalle Larsson.

— Det är stödröster, sade Ulf Adelsohn (M) apropå att KD hamnade på 7,1 procent i TV 4:s valdagsundersökning. Han konstaterar att det kostat moderaterna röster och att Folkpartiet nu är minsta parti inom alliansen.

Viktigaste frågor i valet, enligt Valu, var skolan, sysselsättningen och den svenska ekonomin. Det är inga större förändringar jämfört med tidigare val. Miljön hamnade först på tionde plats.

Flykting- och invandringspolitiken hamnade långt ner, kring platserna 13—15, enligt statsvetarprofessorn Sören Holmberg.

På frågan om hur tillförlitlig valdagsundersökningen är svarade Arne Modig, ansvarig för Novusenkäten i TV4, att Novus var framgångsrik 2006, då avvikelsen från valresultatet var mindre än en procentenhet för varje parti, medan det i EU-valet var svårare att träffa rätt.

Förra valet, 2006, visade sig TV 4 Novus valdagsundersökning mer träffsäker än SVT:s stora valundersökning (Valu). Då låg Novus bara 0,4 procentenheter lägre än den borgerliga alliansens slutresultat. Valu överskattade alliansens resultat med 1,5 procentenheter.

ANNONS

Realtids fotnot: Mona Sahlin i sitt försvarstal den 17 oktober 2005: ”…Och jag vill säga från början att jag må vara slarvig med mitt liv, men jag är baske mig inte slarvig med vare sig politiken eller med mina ungars liv. Och jag är baske mig ingen ohederlig person och jag är ingen fifflare…”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]