Realtid

Hög risk på börsen

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 aug. 2009Publicerad: 26 aug. 2009

Börsen har visat sig från sin mest soliga sida under sommaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rallyt har inneburit att risken för bakslag ökat avsevärt.

Uppgången har i och för sig gått hand i hand med att allt mer positiv ekonomisk data har presenterats. Det är nu tydligt att världen är på väg ut ur en av de värsta lågkonjunkturerna sedan 1930-talet. Därmed ökar också hoppet om en snar vinståterhämtning i näringslivet och det är i slutändan stigande vinster som kan motivera lyft på börsen.

Här kan du beställa Anders Haskels börsanalys direkt in i din inbox varje onsdagmorgon innan börsen öppnat.

Vad många kanske bortser från mitt i glädjeyran är den stora risken att återhämtningen kommer att gå långsamt. Det finns en hel del risker kvar i det globala finansiella systemet, stater bygger upp stora skuldberg och arbetslösheten stiger. Det råder också stora frågetecken kring de amerikanska konsumenternas beteende framöver, trots att framtidstron tycks ha ökat rejält i augusti enligt statistik som presenterades på tisdagen.

Om vi tittar på värderingen på den svenska börsen så handlas storbolagen just nu till ett genomsnittligt p/e-tal på 18,4 enligt SME Direkts beräkningar. Värderingen är därmed en de högsta på flera år och ligger klart över det historiska snittet runt 15.

Det är möjligt att värderingen kan motiveras, men det förutsätter antagligen att det inte inträffar några kortsiktiga bakslag sett till konjunkturen. I ett sådant läge blir det förmodligen nödvändigt med ytterligare nedjusteringar av resultatprognoserna. Det kommer knappast börsen att klara utan ett större bakslag.

Bank och verkstad vinnare i sommar, Ericsson förlorare

Bland de största vinnarna i sommar finns SEB och Swedbank med uppgångar på 70-80 procent. Anledningen är minskad oro kring situationen i Baltikum, bland annat tycks devalveringshotet i Lettland för tillfället vara borta.

ANNONS

För Swedbanks del har även förslaget om nyemission hjälpt till, då det väntade kapitaltillskottet kommer att undanröja mycket av den finansiella risk som funnits i Swedbankaktien.

Volvo har stigit med 40 procent sedan bottennivåerna i juli, trots sommarens katastrofrapport. En liknande utveckling visar Electrolux och Sandvik. Även detta är exempel på företag som är hårt ansatta av konjunkturen , men där också en bättre global konjunktur snabbt syns i resultaträkningarna.

Bland tungviktarna på börsen har Telia Sonera gått ungefär som index. Hennes & Mauritz har däremot tappat något mot index, framför allt under de senaste veckorna efter att försäljningen i sommar legat i underkant av marknadens förväntningar.

Bland sommarens största besvikelser hittar vi Ericsson där aktien i dag ligger lägre än i början av juni. Min rekommendation från i våras att avstå från aktien var således helt korrekt. Främst är det en svag halvårsrapport och en försiktig syn på framtiden från ledningens sida som sänkt aktien.

Telekomsektorn ligger sent i den globala konjunkturcykeln. Det är inte förrän nu som ett minskat behov att investera börjar bli tydligt. De normalt sett relativt konjunkturokänsliga telekomoperatörerna känner nu av en vikande efterfrågan på grund av att kunderna får det sämre i takt med att arbetslösheten ökar. Ökad arbetslöshet innebär ju också att efterfrågan från företagsmarknaden hålls tillbaka.

Dessutom har SonyEricssons omfattande problem bidragit till Ericssonaktiens svaga utveckling. Ericsson lär knappast släppa greppet om den hälftenägda mobiltillverkaren än på ett tag. En tydlig indikation att Ericsson vill vara med och påverka utvecklingen är att Ericssonmannen Bert Nordberg utnämnts till ny vd.

Dyra favoritaktier

Många av mina favoritaktier har gått bra i sommar, vilket också gör att de känns dyra på kort sikt. Samtidigt är det vanskligt att rekommendera vinsthemtagningar, framför allt om det handlar om långsiktigt intressanta aktier.

ANNONS

Psykologiska faktorer kommer ofta in i bilden som gör det mycket svårt att lyckas köpa tillbaka vid rätt tillfällen.

Om du äger aktier i bra företag som du långsiktigt tror på är mitt råd att behålla även i lägen där risken ökat för en mindre svacka. Om du ändå känner för att sälja efter att en aktie haft en stark utveckling är en bra strategi ofta att göra sig av med hälften eller en tredjedel av innehavet.

Ett exempel på en tidigare rekommenderad aktie som kan ha blivit i dyraste laget är Clas Ohlson. Sedan jag skrev om aktien i början av juni har den stigit med nästan 40 procent, hjälpt av en stark rapport och hopp om en bättre konjunktur.

En annan av mina favoriter som gått bra i sommar är Tele 2. Tillsammans med en stark halvårsrapport beror uppgången på att ökad riskvilja lett till att Tele 2:s omfattande verksamhet i Ryssland upplevs som en allt mer attraktiv tillgång.

It-konsulten Hiq har däremot inte hängt med index sedan jag skrev om aktien i mitten av maj. Det är i grunden oförtjänt eftersom Hiq är ett verkligt kvalitetsföretag med goda möjligheter att flytta fram sina positioner under lågkonjunkturen. En anledning till att aktien haft en svag utveckling var ett svalt mottagande av bolagets halvårsrapport. På 6–12 månaders sikt ser jag fortfarande stor potential i aktien.

Två aktier som i och för sig står högre än i våras men periodvis haft det kämpigt är Astra Zeneca och Lundbergs. I båda fallen gör attraktiva värderingar dem fortsatt köpvärda, trots att Lundbergs har skjutit fart de senaste veckorna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]