Missledde inte sina kunder i Scandbook-haveriet.
Hemlig utredning friar HQ
Mest läst i kategorin
HQ bank missledde inte sina kunder när de hjälpte Accent Equity Partner med den haverade börsintroduktionen av tryckeriföretaget Scandbook i fjol.
Det framgår av en hemlig utredning som investmentbanken Carnegie har gjort i samband med köpet av HQ.
I utredningen skriver advokatbyrån Hannes Snellman att HQ Bank inte haft något ansvar för att börsintroduktionen havererade och aktien sjönk som en sten.
”De åtgärder som HQ Bank vidtagit under projektet förefaller adekvata och i linje med marknadspraxis. Någon vårdslöshet på grund av underlåtenhet bedömer Hannes Snellman inte föreligga.
Den sammantagna bedömningen, baserad på granskat material och företagna intervjuer, är att ansvarsgrundande vårdslöshet inte föreligger för HQ Bank.”
Det framkommer även att Carnegie vid köpet av HQ Bank velat försäkra sig om att missnöjda Scandbook-aktieägare inte skulle stämma banken för deras inblandning i den misslyckade noteringen.
– När Carnegie tog över HQ Bank så ville vi utreda om den tidigare verksamheten gjort något fel. Utredningen har nu kommit fram till att HQ följt praxis, säger Andreas Koch, informationschef på Carnegie.
I ett pressmeddelande som bolaget skickade ut vid introduktionen av Scandbook kunde investerare läsa att ”Bokproducentmarknaden skiljer sig väsentligt från den generella tryckerimarknaden då den är stabil med relativt få producenter och höga inträdesbarriärer….Den del Scandbook verkar inom karaktäriseras av stabil efterfrågan”.
Både bolagets resultat och börsvärde har sedan dess gått brant utför. Från kursen på 58 kronor per aktie vid introduktionen i slutet av mars i fjol var aktien som lägst omkring 17 kronor. Aktien värderas i dag till cirka 32 kronor, ett kursfall på hela 45 procent.
Samtidigt är bolagets resultat för 2010 dyster läsning. Vinsten blev knappa 3,4 miljoner kronor. Det kan jämföras med 17,1 miljoner kronor under föregående år.
I samband med noteringen köpte även HQ:s dåvarande huvudägare, investmentbolaget Öresund, aktier i Scandbook och gjorde liksom sina bankkunder en väldigt dålig affär.
Bland storägarna i Scandbook märks också Paul Lederhausen som grundade svenska McDonalds.
Johanna Petersson Cervenka
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.