Säkerhetsbolag tar över delar av polisens uppgifter i alltfler länder. I nio EU-länder är den privata säkerhetssektorn nu större än den nationella poliskåren.
Hejdlös säkerhetsbransch växer om polisen
Mest läst i kategorin
FRANKRIKE Häromdagen berättade Realtid om att svenska företag har börjat göra utredningar, som i vanliga fall brukar skötas av polisen.
Men att privata säkerhetsbolag tar över alltfler uppgifter sker nu i hela Europa
– Det är en tung trend över hela kontinenten, säger Claude Tarlet till Realtid.se.
Han är både vice ordförande i säkerhetsbolagens EU-organisation CoEss och ordförande i den franska motsvarigheten USP. Dessutom är han direktör för SOS Sécurité.
Han berättar att det i dag finns omkring 55.000 företag inom säkerhetsbranschen i EU. Sammanlagt har de 1,7 miljoner anställda. Men det är också en sektor som expanderar kraftigt.
– Det beror på flera faktorer. Behovet av övervakning har ökat. Men dessutom försöker alla länder att hålla nere de statliga utgifterna, säger Claude Tarlet.
Enligt CoEss handlar den här trenden inte bara om att säkerhetskraven ökar i största allmänhet. Andra orsaker är att vi ändrar våra konsumtionsmönster. I samband med att man bygger stora köpcentrum och att invånarna blir allt rörligare, stiger också kraven på kontroll.
Nyligen publicerade CoEss en kartläggning av branschen.*
Den visar att i nio EU-länder har de privata säkerhetsbolagen nu fler anställda än de officiella poliskårerna. Det gäller bland andra Bulgarien, Estland, Finland, Luxemburg, Polen, Rumänien och Tjeckien.
I Ungern har branschen dubbelt så många anställda som polisen.
Storbritannien är också ett land där avregleringen har gått relativt långt. Där sköter privata bolag både fångtransporter och skriver ut parkeringsböter och det går nu 1,7 privatanställd säkerhetstjänsteman på varje brittisk polis.
Sverige ligger däremot jämförelsevis lågt både vad gäller antalet anställda inom polisen och på säkerhetsföretagen.
Det finns också exempel på motsatsen. I Italien är fortfarande den statliga poliskåren kraftigt dominerande.
Claude Tarlet är förstås nöjd över den generella utvecklingen. I hans eget hemland Frankrike har regeringen nyligen deklarerat att säkerhetsbolagen ska växa med 100.000 anställda under det kommande decenniet.
– Det betyder att vi blir 260.000 personer och går förbi poliskåren även här, säger han.
Men den franske direktören höjer samtidigt ett varnande finger och säger att den här utvecklingen måste omgärdas av strikta regler.
Säkerhetsbranschen omfattar allt från företag som sysslar med rena vakttjänster till teleövervakning, säkerhetsrådgivning och detektivarbete. Det blir också allt vanligare att privata företag sköter kontrollerna på till exempel flygplatser.
– Det finns risker för övertramp inom alla de här verksamheterna. Både våra anställa och vi, som leder bolagen, bör ha en ordentlig utbildning, säger Claude Tarlet.
Att den här sektorn hittills har tillåtits att växa ganska vilt och okontrollerat är en av orsakerna till att representanter för säkerhetsföretagen nyligen träffades i Paris för att ha sitt första toppmöte på EU-nivå.
– Ja, vi behöver också en harmonisering. Det är viktigt både för oss och för invånarna att det finns tydliga gränser för vad vi ska och inte ska syssla med, säger den franske direktören.
Han anser till exempel att brottsutredningar ska skötas av polisen.
– Staten bör även i framtiden ha till uppgift att upprätthålla den allmänna ordningen och att se till att ländernas lagar och regler följs, säger Claude Tarlet.
Fotnot: CoEss kartläggning ingår i en så kallad Vitbok om den privata säkerhetsmarknaden i EU.
Den finns både med engelsk och fransk text på:
http://www.securite-privee.org/IMG/pdf/Livre_Blanc_15122008.pdf
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.