Munters vd Lars Engström ger över en lunch ett verksamhetsexempel: företaget förbättrar miljön i amerikanska kycklingfabriker med 180.000 slaktade kycklingar per dag.
Han gör kycklingens hädanfärd muntrare
Mest läst i kategorin
Sommarens stora affär hittills må vara Hexagons på onsdagen aviserade köp av Intergraph. Men exakt en vecka dessförinnan gick fukt- och klimatkontrollföretaget Munters ut med att det säljer sin servicedivision MCS (moisture control services; fukthanteringstjänster i form av vatten- och brandskadeverksamhet) till riskkapitalbolaget Triton – känt för innehavet Bravida, bland annat – för 1,3 miljarder kronor.
Med avknoppningen, som kommer att fullföljas under tredje kvartalet i år, försvinner runt 2,7 miljarder av Munters omsättning – omkring 40 procent.
VD Lars Engström förklarade försäljningen i veckan på ett lunchmöte för massmedia och analytiker: divisionens verksamhet tillhör inte längre Munters kärnverksamhet och synergierna var begränsade med resten av verksamheten. Och dessutom har den varit något av ett problembarn med osäkra kundfordringar och vikande bruttomarginal (även om den har åtgärdats nu).
Inför försäljningen har ett massivt omstruktureringsarbete genomförts, med exempelvis försäljning av den italienska och nedläggning av den australiensiska MCS-verksamheten.
Efter att ha
avhandlat MCS berättade Lars Engström om Munters kvarvarande verksamheter, som han anser ligger väl positionerade för tidens trender med exempelvis ökande asiatiskt välstånd och mer industrialiserad livsmedelsproduktion.
Ett belysande exempel, om än inte särskilt stort relativt Munters totala omsättning, hämtar han från livsmedelsindustrin.
– Jag var nyligen i en kycklingfabrik i North Carolina, en fabrik där 180.000 kycklingar slaktas varje dag. Det blir så mycket fukt på grund av kycklingarnas kroppsvärme och diverse bad köttet går igenom att 30 arbetare fick gå omkring med varsin mopp och svabba taket hela tiden, sade Engström.
Men:
– Efter att vi installerat vårt system räckte det med två personer som svabbade då och då.
– Allt i köttproduktion handlar om hur mycket kött man får ut per insatsvara, det kallas ”food conversion ratio”, förklarar Lars Engström vidare.
Kvoten är ett mått på hur många kilo foder det går åt per kött, och för kyckling är talet 1,8. Svin är mindre effektivt: här är kvoten 3. Och för nötkött uppgår fcr-kvoten till 10.
Siffrorna uppger han som illustration till hur rationaliserad livsmedelsproduktionen blivit; något han anser tala för ökad vilja att investera i de system från Munters som minskar fukt och därmed såväl lönekostnader till taksvabbare som risken för att behöva stänga ned verksamheten under alltför fuktiga dagar.
Lars Engström ser framför sig att det Munters levererat till ett stort antal fabriker och jordbruk i Europa och USA kommer att bli stort i Asien i framtiden i takt med expansionen där.
– Två tredjedelar av världens befolkning finns i Asien och en växande industriell produktion och jordbruk kommer att finnas där, något som gynnar Munters expansion i regionen.
För närvarande utgörs mellan 11 och 12 procent av Munters omsättning av Asien.
För pengarna från MCS-försäljningen tror Lars Engström att flera förvärv kan göras, och även organisk tillväxt kommer att underlättas med en stark kassa.
– Jag kände kanske att vi inte hade investerat tillräckligt i produktutveckling när jag kom in som vd för 3-4 år sedan.
Förutom kycklingslakterier nämner Lars Engström luftkonditioneringsanläggningar i Walmarts jättebutiker samt en installation i Rosenbad som betydelsefulla exempel på Munters verksamhet; detta inom verksamhetsdelen ”Comfort Climate Control”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.