Advokat Leif Ljungholm ger sin första kommentar om domen: "inkonsekvent bevisvärdering". Hans klient dömdes i går till ett års fängelse för grovt svindleri och insiderbrott.
"Han är bestört"
Mest läst i kategorin
I går kom domen mot affärsmannen Alexander Richards och hans medåtalade. Samtliga dömdes till fängelse för grova ekobrott.
Bland dem dömdes Bengt Helmersson till ett års fängelse för grovt svindleri och insiderbrott. Han döms även att betala 218.000 kronor till staten.
Advokat Leif Ljungholm anser att tingsrättens bevisvärdering är inkonsekvent. Han pekar på två sidor i domen där rätten motsäger sig själv.
– Man konstaterar på en sida att man inte tror på Helmerssons uppgifter att han fått de här uppgifterna från Les Balmer. På en annan sida finner ”tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att Les Balmer har uppsåtligen lämnat vilseledande uppgifter till Helmersson”, säger advokat Leif Ljungholm från Glimstedts advokatbyrå till Realtid.se.
Han berättar dock att han ännu inte har hunnit läsa igenom hela domen som är på 317 sidor och kan därför inte i nuläget uttala sig om juridiken.
Bengt Helmersson var rådgivare, styrelseledamot och aktieägare i bolaget Bubbeltian som noterades på Aktietorget år 2005. Samma år köptes bolaget upp av Alexander Richards bolag NRS Technologies som på så sätt tog köksvägen in på börsen.
Bengt Helmersson fick i uppdrag av Bubbeltians styrelse att göra en företagsundersökning av NRS innan affären. Han hade kontinuerlig kontakt med Leslie Balmer, vd för NRS. Han besökte även England för att titta på verksamheten.
Bengt Helmersson skrev sedan det informationsmemorandum som NRS/Bubbeltian presenterade i augusti 2005.
Enligt Nacka tingsrätt borde Helmersson efter sitt besök i England ha insett att uppgifterna som NRS presenterade till marknaden var missvisande.
– Det är ett resonemang om oaktsamhet. Han (Bengt Helmersson) borde ha förstått mer saker. Men därifrån är det ett långt steg till att man uppsåtligen begår det här brottet, säger Leif Ljungholm.
Tingsrätten går även på åklagarens linje och ser att det finns ett motiv till varför han blundat och sedan hjälpt till att sprida informationen. Motivet var att han ägde aktier i Bubbeltian och att dessa gick upp när de positiva nyheterna om NRS presenterades.
”Han har haft uppsåt både till att uppgifterna skulle spridas till allmänheten och till att uppgifterna var vilseledande”, skriver rätten.
Bengt Helmersson har därefter sålt sina aktier. Tingsrätten bedömer liksom i fallet med Richards att han då gjort sig skyldig till insiderbrott eftersom han kände till uppgifter om bolaget som inte var kända för marknaden.
– Han (Bengt Helmersson) är naturligtvis bestört över detta. Han har den inställningen att han bara har redovisat de uppgifterna som han har fått från Les Balmer. Han har inte haft något ont uppsåt.
– Vi kommer gå igenom det här noggrannt och sedan överklaga. Det är de instruktionerna jag har fått, säger advokat Leif Ljungholm.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.