Den brittiska premiärministern kommer inte längre verka för en global skatt på finansiella transaktioner.
Gordon Brown backar om Robin Hood-skatt
Mest läst i kategorin
Det skriver Financial Times.
Brown föreslog en sådan skatt i november, men den nuvarande reträtten kan vara ett sätt för honom att undvika en prestigeförlust i april då internationella valutafonden IMF väntas klargöra sitt motstånd till en internationell Robin Hood-skatt.
IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn sågade enligt FT redan före Browns ursprungliga förslag en sådan skatt, och sa att det är ”en väldigt gammalmodig idé som inte riktigt är genomförbar nuförtiden”.
Under ett framträdande för bankföreträdare nu underströk Brown på nytt att bankerna måste öka sina finansiella buffertar för att kunna klara framtida kriser.
Han sa även att Storbritannien förbereder nya regler som innebär att banker i framtiden kommer att kunna gå i konkurs under ordnade former.
Men när det kom till den globala skatten – även kallad Tobin-skatt eller Robin Hood-skatt – på finanstransaktioner som Brown tidigare flaggat för, sa han nu att Storbritannien ”inte kan agera i ett vakuum”.
Browns reträtt från skatten innebär därför enligt FT att Storbritannien ansluter sig till uppfattningen bland andra länder internationellt.
Premiärministern har nu i flera månaders tid undersökt intresset för en Robin Hood-skatt i världen, men resultatet blev att stödet är litet skriver FT.
Antifattigdoms-förespråkare fick även beskedet från Brown att Storbritannien inte kommer att skicka vidare några intäkter från bankskatter till u-länder.
Alla intäkter från bankskatter ska enligt Brown gå till staten.
Många antifattigdoms-organisationer har enligt FT försökt få gehör för en Robin Hood-skatt varigenom man tar från de rika och ger till de fattiga.
Brown representerar
Labour-partiet i Storbritannien, motsvarande socialdemokraterna i Sverige.
Hans reträtt från Robin Hood-skatten lär enligt FT göra många besvikna på den politiska vänsterkanten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.