Realtid

"Förödande sidoeffekter"

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 maj 2013Publicerad: 07 maj 2013

Remisstiden för regeringens förslag om 3:12-ändringar går ut idag. Nu kommer hård kritik från flera håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag går remisstiden ut för regeringens förslag om förändringar i reglerna för beskattningen av fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna, som presenterades i samband med vårbudgeten i mitten av april.

Förutom att man anser att reglerna blir onödigt krångliga kommer stark kritik framför allt mot förslaget att begränsa möjligheterna att tillämpa löneunderlagsregeln för delägare med ett litet delägarskap. Regeringen vill sätta gränsen vid ett 5-procentigt ägande för att ett lönebaserat utrymme ska kunna beräknas, vilket skulle innebära att det blir mindre utrymme att omvandla tjänsteinkomster till lägre beskattad utdelning.

Advokatsamfundet tillhör dem som kommit med hård kritik mot regeringens förslag.

”Förslaget medför förödande sidoeffekter”, skriver samfundet i sitt remissvar undertecknat generalsekreterare Anne Ramberg.

”Advokatsamfundet avstyrker förslaget att lönebaserat utrymme ska beräknas bara om delägaren äger en andel i företaget som motsvarar minst 5 procent av kapitalet i företaget. Skälen är att förslaget, som bygger på ett allvarligt missförstånd avseende den tillämpning av reglerna som i dag sker, inte på ett ändamålsenligt sätt åtgärdar det överutnyttjande av 3:12-reglerna som regeringen påstår förekomma”, skriver Anne Ramberg.

Enligt Advokatsamfundet leder begränsningen till en skattedriven uppdelning av fungerande verksamheter, det vill säga att byråer kommer att splittras.

I sitt svar föreslår samfundet tre sätt att åtgärda ”den påstådda överkompensationen av vissa delägare”: att öka kravet på eget löneuttag, att öka skattesatsen på utdelning upp till gränsbeloppet, eller att förändra beräkningen av löneunderlaget.

Mot bakgrunden att ägarandelen ofta ser olika ut mellan delägare på svenska advokatbyråer lyfter Advokatsamfundet också fram att femprocentsregeln enligt dem leder till en oönskad uppdelning mellan delägare mellan dem som möter kravet och dem som inte gör det.

ANNONS

”Det säger sig självt att en sådan situation skulle kunna medföra oönskade spänningar i delägarkretsen, med åtföljande negativa återverkningar på företaget.”

Även FAR, branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare, är mycket kritiska till regeringens förslag och för fram liknande argument. Enligt Dagens industri kommer FAR idag att publicera ett öppet brev till näringsminister Annie Lööf med kritik med 3:12-förslaget, förutom remissvaret till promemorian.

När miniminivån på ägandet, för att kunna nyttja det lönebaserade utrymmet, sätts till 5 procent menar också FAR att det kommer att uppstår en gräns vid 20 delägare vilket enligt dem kommer att leda till att verksamheter tvingas delas upp.

– Många företag kommer att dela upp sin verksamhet i flera bolag med max 20 delägare i varje. Då slår vi sönder företag som har byggts upp under flera decennier, säger han till Di.

– Du får ett skattedrivet företag i stället för ett affärsmässigt, fortsätter han.

FAR föreslår att det lönebaserade utrymmet ska få uppgå till en viss multipel av den kontanta ersättningen, att det i stället ska ställas krav på en relation mellan uttagen lön och utdelning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]