Coronaviruset, stängda gränser och restriktioner bidrog till att utländska investeringar i enskilda företag föll kraftigt förra året. Västländer drabbades hårdast.
FN: Utländska investeringar kollapsade 2020
Mest läst i kategorin
När coronapandemin bröt ut i Kina för ett år sedan fanns det rädsla för att detta skulle leda till stängda fabriker och stopp i produktionen av elektronik och andra viktiga komponenter. Det hände inte.
Aktiviteten är tillbaka till 2019-nivåerna, men varningslamporna blinkar i andra delar av världen. Det rapporterar Dagens Näringsliv.
FN-organisationen för handel och utveckling, UNCTAD, presenterar en ny investeringsrapport för världens 153 största ekonomier för 2020. Detta visar att utländska direktinvesteringar i enskilda företag (FDI) föll i alla regioner förra året.
–Utländska investeringar kollapsade 2020 och föll med 42 procent, skriver UNCTAD i den nya översiktsrapporten för 2020, som bygger på rapporter och prognoser från årsskiftet.
De totala investeringarna landade på 859 miljarder dollar -–en minskning med 640 miljarder dollar förra året. Detta är betydligt sämre än under finanskrisen 2008–09, med en nedgång på 30 procent jämfört med situationen för tolv-tretton år sedan.
– Nedgången koncentrerades i industriländer, där investeringsflödena minskade med 69 procent till 229 miljarder dollar, skriver UNCTAD.
Situationen var särskilt dålig för Europa.
Direktinvesteringar till USA halverades till 134 miljarder dollar. Storbritannien, Italien, Ryssland, Tyskland och Brasilien upplevde den största nedgången.
Kina övertog därmed i fjol USA:s tidigare topplats som ledande nation för nya utländska investeringar. Nya utländska investeringar i USA sjönk 49 procent 2020 samtidigt som de steg 4 procent i Kina
Wall Street Journal noterar att nivån för nya utländska investeringar toppade 2016, på 472 miljarder dollar, samtidigt som nivån för nya utländska investeringar i Kina var 134 miljarder dollar. Därefter har investeringarna fortsatt att stiga varje år medan de har sjunkit i USA varje år sedan 2017.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.