Finansinspektionen saknar lagstöd för att föra upp vissa bolag på den så kallade varningslistan på den egna hemsidan. Rutinerna läggs om efter utslag i Förvaltningsrätten.
FI tvingas backa om Victory Life-varning
Mest läst i kategorin
I december 2013 beslutade Finansinspektionen att Victory Life måste upphöra med att bedriva försäkringsrörelse i Sverige. Samtidigt sattes Victory Life upp på inspektionens varningslista över oseriösa aktörer på finansmarknaden.
Nu tvingas Finansinspektionen plocka bort varningen efter en fom i FÖrvaltningsrätten i Stockholm. Det är Victory Lifes Belize-bolag som vänt sig till domstol för att klaga på publiceringen av varningen.
Enligt Victory Life saknar Finansinspektionen mandat att utfärda varningar rörande verksamheten och att detta skett har inverkat negativt på bolaget.
Finansinspektionen anser att varningen är en naturlig följd av beslutet om att alla verksamhet mot svenska kunder måste upphöra samt att varningslistan är ett viktigt verktyg för att ”stärka konsumentskyddet”.
Förvaltningsrätten går i sin dom helt på Victory Lifes linje och konstaterar att beslut att sätta upp bolag på varningslistan är just ett myndighetsbeslut samt att detta författningsstöd krävs för detta.
Enligt domstolen innehåller lagen om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet, som är aktuell i detta fall, ingen sådan skrivning.
”Mot bakgrund av legalitetsprincipen konstaterar förvaltningsrätten att Finansinspektionens uppgift, och det internationella samarbete som inspektionen deltar i, inte utgör tillräckligt stöd för beslutet att varna för Victory Life. Att föra upp Victory Life på varningslistan förutsätter istället att Finansinspektionen har stöd i lag. När Finansinspektionen beslutade att varna investerare och andra för Victory Life saknade dock inspektionen sådant stöd”, skriver Förvaltningsrätten i domen.
Finansinspektionen har valt att inte överklaga domen. Myndigheten har plockat bort den ursprungliga varningen från december 2013 samt ser nu över sina interna rutiner kring publiceringar på varningslistan på hemsidan.
Enligt presschefen Jonatan Holst har även ett par andra varningar tagits bort. Om ett par veckor kommer Finansinspektionen att genomföra en större förändring av listans utformning och innehåll. Frågan bereds just nu.
– Vi kommer givetvis att anpassa oss till Förvaltningsrättens beslut. Samtidigt är det viktigt att framhålla att varningslistan är viktig konsumentinformation för allmänheten.
Enligt Jonatan Holst är det troligt att dagens lista kommer att delas upp så att internationella varningar, som kommer från utländska tillsynsmyndigheter, publiceras för sig. Dessutom kommer FI:s varningar som rör rena blufföretag att ingå i samma lista.
När det gäller beslut kring existerande verksamheter med eller utan tillstånd kommer dessa att publiceras separat och med en annan utformning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.