Samtliga bolag på den svenska finansmarknaden har de senaste dagarna fått svara på frågor om innehav i grekiska statspapper.
FI kartlägger Greklandsexponering
Mest läst i kategorin
Finansinspektionens brev skickades ut den 2 september och svaren har redan samlats in.
Enligt uppgift till Realtid.se vill myndigheten få svar på hur stor exponering banker och andra finansiella företag har mot grekiska statspapper.
Målet är också att kartlägga intresset för att gå med på en nedskrivning av värdet på innehaven.
Grekland meddelade i slutet av augusti att landet kräver 90 procents uppslutning från långivarna i banksektorn för att det ska bli aktuellt att gå vidare med den senaste räddningsplanen för landet.
Planen är att bankerna ska gå med på en nedskrivning med 21 procent i utbyte mot värdepapper som får en betydligt högre kreditvärdighet. Tanken är att programmet ska minska Greklands refinansieringsbehov de närmaste åren.
Finansinspektionen bekräftar den genomförda enkäten för Realtid.se. Enligt myndigheten agerar man enbart förmedlare av frågor som ursprungligen kommer från det grekiska finansdepartementet.
– Syftet är att de ska ha koll på vilka innehav som finns. Det är statistiska uppgifter som vi skickar över, ingen namnspecifik information, säger Uldis Cerps som är chef för avdelningen för Banker och värdepappersbolag på Finansinspektionen.
Enkäten har gått ut till samtliga EU-medlemmar samt ytterligare ett antal länder. Något resultat är ännu inte känt. Finansinspektionen kommenterar inga detaljer i materialet.
Enligt myndigheten har enkäten inte medfört någon ny syn på Sveriges exponering mot Grekland.
– Den bekräftar den bild som vi redovisade i samband med stresstestet i juli. Sammantaget kan man säga att svenska banker har ytterst små exponeringar mot grekiska statspapper, säger Uldis Cerps.
Helt andra risker finns dock om den grekiska skuldproblematiken inte skulle gå att lösa i en ordnad process och stora europeiska banker skulle dras med i en krasch.
Enligt tidigare medieuppgifter är Grekland redo att genomföra inbytesprogrammet för statsobligationer med start i oktober om landet får tydliga signaler på att banksektorn backar upp programmet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.