På bara några år har Finansinspektionen gått från att vara en respekterad rådgivare till att skrämma slag på branschen. Generaldirektör Martin Andersson sägs vara en av orsakerna.
FI: Från vän till fiende
Mest läst i kategorin
I senaste numret av Finansliv går tidningen till botten med hur finansbranschens makthavare ser på Finansinspektionen.
Det visar sig att en femtedel av toppcheferna i branschen säger sig vara mycket kritiska till myndighetens metoder och verksamhet.
Ett flertal vittnar om att det har skett en betydande förändring sedan finanskrisen hösten 2008.
Generaldirektören Martin Andersson som tillträdde som i januari 2009 sägs vara en viktig bidragande orsak till FI:s hårdare tag.
Regeringens starka ståndpunkt att FI ska vara på konsumenternas sida är en annan del i de senaste årens förvandling.
Finansinspektionen får kritik för att ha gått från att vara rådgivare åt branschen till att snarare fungera som polis.
–Tidigare kunde man vända sig till Finansinspektionen om man var osäker på något. Nu vågar man inte det, säger en vd för ett försäkringsbolag till Finansliv.
En rädsla för kontrollbesök som i värsta fall kan leda till hårda repressalier och höga straffavgifter har blivit vardagsmat, om man får tro de representanter från finansbranschen som Finansliv har talat med.
Myndigheten ber om information som sedan används emot informanten. Att FI både är den som utreder och dömer anses vara problematiskt.
Talande för den rädsla för FI som råder är att de flesta som Finansliv har talat med vill vara anonyma för att inte riskera att försätta sig i en dålig sits.
Regeringen har satsat stort på FI. Från 100 anställda och 100 miljoner i omsättning för 20 år sedan har de idag runt 300 anställda och omsätter drygt 360 miljoner kronor. I fjolårets budget aviserade Anders Borg dessutom en framtida anslagshöjning på 30 procent till myndigheten.
FI:s generaldirektör Martin Andersson ska glatt ha kommenterat budgetförslaget på följande vis:
”Det gör att vi kommer att vara lite besvärligare och ställa fler jobbiga frågor.”
HSB:s vd Ingvar Bergman är en av dem som har fått känna på FI:s hårda nypor. För Finansliv berättar han om hur HSB granskades och till slut fick en anmärkning och en straffavgift på 750.000 kronor.
Ingvar Bergman medger att det hade funnits brister i verksamheten, men dessa såg han till att åtgärda så snabbt som möjligt.
Han är väldigt besviken över FI:s sätt att hantera ärendet och bristen på kommunikation från FI:s sida under tiden mellan själva kontrollbesöket och fram till beslutet.
–Kontakten mellan bolaget och inspektionen var obefintlig. Jag hade önskat att de diskuterat ärendet med mig, säger Ingvar Bergman till Finansliv.
Ett argument mot FI:s hårda attityd kommer från en högt uppsatt försäkringschef som tror att rädslan för myndigheten hämmar utvecklingen i branschen.
–Rädda människor kommer inte med nya idéer, utan håller sig till det som alltid har varit.
Generaldirektör Martin Andersson säger till Finansliv att det hade varit ett misslyckande om branschen inte hade tyckt att FI har blivit hårdare.
–Det är viktigt att företagen inser att det finns ett omfattande regelverk som måste följas…FI ska inte vara ett slags konsultbyrå. Lagstiftaren och skattebetalarna har andra förväntningar på oss, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.