Höjs till 1,5 procent från och med den 27 juni 2016.
FI föreslår höjning av kapitalbuffert
Mest läst i kategorin
I september beslutade FI att fastställa en kontracyklisk kapitalbuffert för Sverige på 1 procent. Nu väljer myndigheten en höjning som träder i kraft drygt ett år efter.
Från och med den 13 september ska den kontracykliska kapitalbufferten i Sverige ligga på 1 procent.Men denna nivå håller alltså inte i sig länge.
”FI föreslår nu att den kontracykliska kapitalbufferten för Sverige fastställs till 1,5 procent från den 27 juni 2016, givet nuvarande ekonomiska förutsättningar. Detta ställningstagande grundar sig på en kvalitativ bedömning som tar hänsyn till kvantitativa faktorer, bland annat buffertriktvärdet”, skriver FI i ett pressmeddelande i dag.
Finansisnepktionen skriver vidare i remissen att systemriskerna kopplade till finansiella obalander har ökat något, både jämfört med september 2014 när bufferten sattes till 1 procent och jämfört med första kvartalet 2015 när Finansinspektionen beslutade att lämna bufferten oförändrad.
Myndigheten hänvisar till att kredittillväxten i Sverige har accelererat och utlåningen till icke-finansiella företag har återhämtat sig till normala nivåer. Samtidigt pekar FI på att hushållens skuldsättning är hög och utgörs till största del av bostadslån, vilka kommer att öka på grund av de snabbt stigande bostadspriserna.
FI som inte fick igenom det senaste amorteringskraven menar att frånvaron av dessa kan bidra till något högre kredittillväxt och bostadspriser.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.