På två år har andelen svenskar som ser sin bostad som en ekonomisk investering rasat. Mellan 2016 och 2018 minskade andelen från 74 procent till 45 procent, visar en undersökning från Landshypotek Bank.
Färre ser bostaden som en investering
Mest läst i kategorin
När Landshypotek Bank för två år sedan frågade Sveriges bostadsägare om de ser på sin bostad som en ekonomisk investering svarade 74 procent ja. När samma fråga ställdes i år har en stor förändring skett. Nu svarar knappt hälften – 45 procent – ja på frågan, vilket är en minskning med hela 29 procentenheter.
En skillnad på bostadsmarknaden mellan nu och då är att bostadspriserna backat i hela landet. Under 2016 steg fortfarande bostadspriserna kraftigt.
– Det är en dramatisk förändring vi ser. Med avstannande prisutveckling tycks många börjat tänka annorlunda och sundare kring sitt boende, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef med särskilt ansvar för privatmarknaden på Landshypotek Bank.
När Landshypotek Bank tidigare i år undersökte svenskarnas oro för en bostadsbubbla svarade 18 procent att de var oroliga. Det syntes stor skillnad mellan storstäderna och övriga landet. I storstäderna var 22 procent oroliga för en bostadsbubbla, medan bara 13 procent av de som bor i resten av landet var det.
– Vi har tidigare sett att de som bor utanför storstäderna har ett sundare förhållningssätt till sitt boende. De påverkas inte lika mycket av diskussionen och förväntningar om upp och nedgångar i huspriser. Det leder till att man inte tänker utifrån att man har sin bostad för att tjäna pengar utan för att man vill bo och trivas i sitt hem, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.