Det blir lägre produktion från USA:s två största biltillverkare under årets fjärde kvartal.
Färre bilar från USA
Mest läst i kategorin
Detta slog biljättarna General Motors (GM) och Ford Motor fast på onsdagen efter att ha presenterat dystra försäljningsrapporter för augusti.
Produktionsnedskärningarna motiveras av att osålda äldre modeller har börjat samlas på lager för de båda koncernerna, som under året tappat marknadsandelar till den amerikanska konkurrenten Chrysler och japanska jättar som Toyota.
GM:s augustiförsäljning stannade på 406 623 fordon, vilket är sju procent lägre än under samma månad i fjol justerat för säsongsvariationer. Koncernledningen var tydligt besviken och bland orosmolnen återfanns Trollhättan-baserade Saab, vars augustiförsäljning rasade med 25 procent. GM bekräftade sitt produktionsmål för tredje kvartalet, satt till 1,2 miljoner fordon. Men för fjärde kvartalet blir det nödvändigt med en sänkning av produktionen med 6,8 procent jämfört med samma period i fjol. Fjärde kvartalets produktionsvolym beräknas därmed till 1,29 miljoner fordon.
Fords försäljning i augusti föll med 5,9 procent till 251 455 fordon justerat för säsongsvariationer och exklusive utländska märken. Det brittiska dotterbolaget Jaguar redovisade separat ett försäljningsras i augusti på 33,4 procent, medan Volvo kunde stoltsera med att slå augustirekord tack vare framgångar för den nya S40-modellen.
För att komma tillrätta med situationen har Ford beslutat att skära ned fjärde kvartalets produktion under fjolårets nivå, vilket kan dra ned vinsten för kvartalet. Den planerade produktionen under fjärde kvartalet hamnar efter sänkningen på 830 000 fordon, vilket kan jämföras med 900 000 under samma period i fjol.
Ford-ekonomen Jarlath Costello förklarade nedgången med den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden och högre energipriser, vilket enligt honom gjorde det svårt för potentiella bilköpare att byta upp sig till nyare modeller.
Tysk-amerikanska Daimler Chrysler-koncernen redovisade en USA-försäljning på 178 034, upp med en procent justerat för säsongsvariationer.
Källa: TT <http://www.tt.se>
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.