Matpriskrisen måste mötas med ökad produktion av livsmedel.
EU-ministrar vill öka matproduktion
Mest läst i kategorin
Det blev en av slutsatserna när EU:s 27 finansministrar möttes i Luxemburg.
Finansministrarna konstaterade att prisökningarna på mat och energi varit betydande den senaste tiden.
– Det är naturligt att möta detta med ökad produktion av livsmedel, säger finansminister Anders Borg (m).
I vilken takt och omfattning det ska ske har han ingen uppfattning om, och inte heller om FN-chefens krav på en 50-procentig ökning av livsmedelsproduktionen är rimlig.
– Men med de här livsmedelspriserna som vi har nu kommer produktionen att öka, säger Borg.
Han understryker att det också är viktigt att få globala lösningar, bland annat genom de förhandlingar som nu pågår i Världshandelsorganisationens (WTO) regi.
Till viss del beror de stigande priserna på tillfälliga faktorer som dåliga skördar. Men också på att efterfrågan på mat ökar när kineser, indier och andra får det bättre ekonomiskt. Dessutom konkurrerar bioenergiindustrin om samma råvara.
EU-ministrarna har mycket olika utgångspunkter i diskussionen om matpriser. Sverige, med stöd av bland andra Danmark, Tyskland och Nederländerna, förespråkar ett mer marknadsanpassat jordbruk och förändringar av EU:s jordbrukspolitik, medan andra länder med Frankrike i spetsen vill skydda och reglera.
Därför finns också många olika förslag på hur krisen ska hanteras. Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill sänka momsen på drivmedel, vilket fått ett svalt mottagande, andra vill göra något åt spekulation i livsmedel och olja. Diskussioner finns också om en skatt på oljebolagen, avslöjade euro-gruppens ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, under mötet.
Trots de olika uppfattningarna enades finansministrarna om ett dokument som skickas med till stats- och regeringschefernas toppmöte i midsommar. Där kommer diskussionerna att fortsätta och även när världens tyngsta ekonomier träffas för G7- och G8-möten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.