Anders Borg får gott betyg i EU-kommissionens ekonomiska höstprognos.
EU ger Borg godkänt
Mest läst i kategorin
Lägre skatter, löneökningar och fler i sysselsättning har under året drivit på den svenska tillväxten, skriver EU-kommissionen i sin ekonomiska höstprognos.
Lägre skatter, löneökningar och fler i sysselsättning har under året drivit på den svenska tillväxten
Andra pådrivande faktorer bakom den positiva svenska utvecklingen är en hög investeringsnivå och goda offentliga finanser. Men konsumtionen och exporten har hamnat under förväntad nivå, vilket bromsat tillväxten.
För helåret 2007 räknar EU med en svensk tillväxt på 3,4 procent. Tillväxten beräknas därefter dämpas till 3,1 procent 2008 och 2,4 procent 2009.
Den nya regeringens så kallade arbetslinje får ett gott betyg i prognosen, enligt vilken årets arbetsutbud ökar med två procentenheter samtidigt som arbetslösheten sjunker med en procentenhet.
Och arbetsmarknadsutvecklingen väntas förbli stark även under 2008 och 2009, men arbetslösheten tros inte sjunka särskilt mycket mer då arbetslinjen ökar utbudet av arbetskraft.
Löneökningstakten beräknas i år överstiga 4,5 procent, vilket påverkar Sveriges konkurrenskraft negativt. Det driver även upp inflationen, fast utgångspunkten är på en låg nivå.
Inflationen beräknas hamna på omkring två procent under både 2008 och 2009 och Riksbanken väntas strama åt med högre styrränta.
För hela EU räknar kommissionen med att tillväxten under 2007 landar på 2,9 procent för att därefter sjunka till 2,4 procent under de därpå följande två åren.
Jämfört med EU:s vårprognos innebär detta en nedskrivning av den väntade EU-tillväxten med 0,3 procentenheter under 2008.
Joaquin Almunia, EU-kommissionär med ansvar för ekonomiska och monetära frågor, ser för hela EU en rad orosmoln. I en skriftlig kommentar nämner han oron på de finansiella marknaderna, nedgången i USA och ”de evigt stigande oljepriserna”.
”När det gäller priserna torde inflationen bli fortsatt måttlig, även om riskerna för en uppgång ökat”, skriver han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.