Nederländerna är dyrast på bensin, maltabor är tjockast och ester och letter är magrast.
En guldgruva med statistik
Mest läst i kategorin
Det framgår av EU:s statistikbyrå Eurostat som även avslöjar hur mycket sopmängder vi gör av med.
Eurostats årsbok inkluderar 373 sidor tabeller, grafik och kartor. Den är också späckad med information om europeiska strategifrågor, statistiska djupdykningar och annat värdefullt. Årgång 2006/2007 finns tryckt på flera språk. Som cd-rom och dvd finns årsboken på alla unionens språk. En bantad upplaga finns att läsa på Eurostats hemsida.
Baserat på kroppsmasseindexet BMI är halva mansskaran i Grekland och Österrike överviktiga (båda 50,8 procent). Strax därefter följer Tyskland med 48 procent. I Sverige landar siffran på 40,2 procent. Magrast är man i Estland och Lettland. Fetast alla kategorier är maltaborna. Kan det vara för mycket Fish and ships?
Generellt visar statistiken att kvinnorna är duktigare på att hålla formen jämfört med männen.
Vi gör också av med i genomsnitt ett halvt ton sopor per EU-invånare per år. Sopligan leds av Irland (753 kilo) och Cypern 739 kilo. Tredjeplatsen delas mellan Danmark och Luxemburg (båda 696 kilo). I Sverige bidrar vi till sopberget med 464 kilo per person och år.
Enligt Eurostat är bensinpriset dyrast i Nederländerna (12,90 kronor) och billigast i Lettland (7,69 kronor). Prisjämförelsen gjordes i slutet av 2005 och avser den 95-oktaniga bensinen. Sverige ligger på tredjeplatsen efter Italien med ett pris på 11,40 kronor.
Fotnot:
BMI är en indexmetod för att beräkna om en person är över- eller underviktig. Normal vikt ligger mellan 20 och 25. Överviktig 25-29,9. Fet 30 och över.
Sven Wettergrund
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.