Realtid

Edelstams barnbarn träffar Chiles president

Helene Rothstein
Uppdaterad: 02 sep. 2009Publicerad: 02 sep. 2009

Den nya svenska stiftelsen åker till Chile och träffar presidenten och den chilenska kommissionen för mänskliga rättigheter för att hedra Harald Edelstam i kongressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är en viktig milstolpe”, säger barnbarnet Caroline Edelstam Molin.

Den 9 september anordnar Deputeradekammaren i Chiles parlament en ceremoni för att hedra Harald Edelstam.

Då kommer svenska delegationen från stiftelsen Harald Edelstam, bestående av ordförande Ulf Hermelin, vice ordförande Henrik Janbell samt Caroline Edelstam Molin, att närvara. Under sin vistelse har stiftelsen även bokat in möten med chilenska senatorer och parlamentariker.

– Det är första gången sedan Harald Edelstam blev förklarad persona non grata som hela debuterande kammaren ger Harald Edelstam ett sådant erkännande och en sådan ceremoni, berättar Haralds barnbarn Caroline Edelstam Molin.

Därtill har Chiles president, Michelle Bachelet bjudit in den svenska delegationen att närvara vid en minnesstund för offren av den 11 september i presidentens palats, Monedapalatset.

Den svenska diplomaten och ambassadören Harald Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på ett stort antal oppositionella efter militärkuppen i Chile 1973.

– I Chile är Harald fortfarande väldigt kontroversiell inom vissa kretsar. Att de hedrar honom som har betraktats som persona non grata är stort. Tidsmässigt är vi inte långt ifrån Pinochets diktatur, säger Caroline.

Varför är han fortfarande kontroversiell?

ANNONS

– En del tycker ändå att Pinochet gjorde sitt. Vänsterrörelsen var stark när Allende var vid makten och någon slags kupp var nog oundviklig. Efter militärkuppen var Chile mycket polariserat och har fortsatt vara det. Det är först på senare år hela den politiska skalan kan minnas och uppskatta Edelstams modiga handlingar

När det begav sig var Harald Edelstam kontroversiell eftersom att han räddade så många han kunde utav de som militärjuntan ville fängsla eller döda.

Han vädjade också till internationell press om att de skulle uppmärksamma den kritiska situationen i Chile. Därtill uppmanade han sina kolleger att följa hans exempel att öppna upp ambassaderna till de asylsökande.

– Ett exempel är när Harald halade även upp en svensk flagga vid den kubanska ambassaden och försökte få andra ambassadörer att rädda flyktingar genom att slå upp sina dörrar. Men i stort sett gjorde ingen det.

I Sverige ansågs han också vara kontroversiell – åtminstone inom UD – eftersom att han gick emot direkta direktiv.

– Harald tyckte det var viktigare att rädda liv än att lyda paragrafer. Det var ett högt pris han fick betala för de mänskliga rättigheterna. Många av hans vänner tog avstånd från honom när han kom hem och han blev tydligt hindrad i sin UD-karriär.

I mars startades stiftelsen till Harald Edelstams minne. Stiftelsen håller nu på att ta fram ett pris till hans minne. Ambitionen är att dela ut det första gången år 2011.

– Vi vill uppmuntra till gärningar i hans anda, säger Caroline Edelstam Molin.

ANNONS

Priset kommer att bestå
av en staty samt en summa om minst 100.000 kronor. Motivet är dels att hedra Edelstams bragder under militärkuppen men framförallt att motivera och inspirera personer till att stå upp för mänskliga rättigheter i framtiden.

– Vi håller på att tillsätta en internationell prisjury med en representant från varje kontinent och har höga ambitioner beträffande namn, men det är en pågående process. Därför känns hedersakten som en viktig milstolpe.

Caroline Edelstam Molin betonar att hennes farfars bragder i Chile inte ska betraktas som någon enskild händelse i hans karriär utan betonar att han även var mycket aktiv i Sverigeexporten, det vill säga judar som flydde från Norge till Sverige – en förbindelselänk mellan motståndsrörelsen i Norge och de som levde i exil.

– Han visade redan i unga år bevis på stort civilkurage. Jag har hört historier om att han hade middag hemma med SS-officerare samtidigt som källaren var full med judar som gömt sig.

Varför agerade han som han gjorde?

– Han trodde väldigt starkt på att försvara orättvisor, försvara de som är svagare. Och han hade makten och möjligheten att göra det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]