Realtid

"Du investerar i bolaget, inte i ekonomin"

Realtid.se
Uppdaterad: 10 apr. 2015Publicerad: 10 apr. 2015

Japans ekonomiska svaghet påverkar inte bolagens tillväxt, menar förvaltaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spararnas intresse för den japanska aktiemarknaden verkar ha kommit tillbaka och i mars var Japanfonder högst på köplistan, enligt en sammanställning från Skandia.

Japanska och kinesiska fonder toppade även utvecklingen i mars och enligt siffror från Morningstar låg Aberdeen Asset Managements GIB Japanese i topp med en utveckling på 9,7 procent under månaden.

Även stora investerares intresse för marknaden, framför allt internationella aktörer, börjar återvända efter Bank of Japans ekonomiska reformer, säger Aberdeen-fondens förvaltare Chern-Yeh Kwok i en intervju med Realtid.

– Tittar vi på bolagen är klimatet mycket bättre för många av dem. Lönsamheten har ökat eftersom deras produkter har blivit konkurrenskraftiga globalt. Samtidigt finns det finanspolitisk stimulans där regeringen har introducerat skattelättnader för vissa affärsinitiativ vilket bidragit till att stora bolag gynnats mest. Ett större intresse för Japan är ett resultat av det, säger han.

Japan har tampats med ekonomiska problem en längre tid men premiärminister Shinzo Abe utlovade vid senaste valsegern i slutet av 2014 ännu större stimulansåtgärder, vilket kan vara en av förklaringarna till årets rusning på Tokyobörsen.

Redan 2013 sågs ett ökat intresse för marknaden men Kwok menar att dåvarande flödet var ett resultat av en flockmentalitet där investerare satsade på att ”köpa nu och ställa frågor senare”.

Den höjda momsen förra våren ledde till utflöden igen eftersom konsumtionen minskade och marknaden krympte. När investerare nu börjar komma tillbaka är de betydligt mer selektiva, menar han.

– Mentaliteten har förändrats. Nu tittar de på effekterna av Abenomics och huruvida åtgärderna fungerar eller inte. Abenomics i Japan skiljer sig inte så mycket från de kvantitativa lättnaderna i resten av världen. Generellt sett har värderingarna gått upp men jag tror ändå att Japan är bra värderat. Vissa delar kanske ser dyra ut men tittar man ur ett bredare perspektiv så ser det rimligt ut. Det som fortsätter att växa är de välskötta bolagen, säger han.

ANNONS

Aberdeen fokuserar på aktiv förvaltning baserad på fundamental bolagsanalys. Medvetenhet finns om makroekonomiska teman men de ändrar inte placeringsstrategin och bolagen i portföljen har varit med om hårda tider förut men fortfarande levererat.

– Att investera i Japan handlar inte om att investera i bruttonationalprodukten, eller om inflationen ska vända uppåt eller vilken riktning centralbanken tar. Effekterna är mycket mer nyanserade och det finns fler faktorer att ha i åtanke. Du investerar i bolaget, inte i ekonomin, säger Kwok och ger exempel på bolag där försäljningen i Japan endast täcker 30 procent av intäkterna.

Några av bolagen i Aberdeens portfölj får mer än hälften av intäkterna från tillväxtmarknader där deras verksamhet växer och de stärker sin marknadsställning. Därför är skillnaden stor mellan makroekonomiska synen och bolagsanalysen.

– Tittar man på det ekonomiska läget så ser man en regering med stora skulder, deflation och en åldrande befolkning, men på bolagsnivå ser vi starka balansräkningar och växande verksamhet i tillväxtländer där mycket av affärerna kommer från. Det finns bolag där ute som tjänar pengar och det är vad vi letar efter, säger han.

Konsumtionsvaror och dagligvaruhandeln är där portföljen är mest exponerad. Som många andra förvaltare är även Chern-Yeh Kwok försiktig när det gäller investeringar i finansmarknaden.

– Vi tror helt enkelt att det är lättare att hitta möjligheter i andra delar av marknaden, avslutar han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]