Dole har kastat in handsken i fajten mot Gertten och hans kritiska dokumentär. Nu visar det sig att siffrorna också är ruttna – lagom till börsintroduktionen.
Doles värde halverat på sex år
Mest läst i kategorin
Dole köptes för sex år sedan av den idag 86-årige miljardären David Murdock för 2,5 miljarder dollar. När företaget nu försöker börsintroducera 41 procent av aktierna gör de det till en kurs som medför ett totalt värde på Dole på bara 1,2 miljarder, rapporterade Los Angeles Times på onsdagen.
Därmed kan Murdock ha anses ha kört ned värdet på Dole med hälften på sex år, skriver tidningen.
Artikeln innehåller ingenting om Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Bananas!*”, som hårt kritiserar företagets arbetsförhållanden i de länder bananodlingarna befinner sig i.
Flera analytiker ska dock ha ifrågasatt den kurs aktierna säljs till: David Murdock skulle enligt villkoren alltjämt vara huvudägare och ha full kontroll över företaget.
En analytiker varnar för alltför mycket ”skin in the game”, för att tala med Warren Buffett och Peter Weinberg*:
– Varje gång en majoritetsägare kontrollerar ett företag ska man dra öronen åt sig, eftersom hans och dina intressen kanske inte sammanfaller, sade Scott Mushkin, analytiker på Jefferies & Co. i New York.
Vanligen brukar storägare anges som något positivt: både hans och småägarnas intresse är ju att tjäna pengar på bolaget. Men i Doles fall finns omständigheter som pekar åt ett annat håll:
Murdock har efter vidlyftiga hotellaffärer ådragit sig skulder på 115 miljoner dollar som pengar från aktieförsäljningen är tänkta att täcka, enligt LA Times. 115 miljoner är ungefär en fjärdedel av det belopp försäljningen av den 41-procentiga andelen av Dole skulle inbringa.
Även Dole självt noterar Murdocks dominans som en konfliktunge:
” Vi är kontrollerade av David H. Murdock, vars intressen i företaget kan vara ett annat än Ert”, heter det i IPO-prospektets avsnitt om riskfaktorer.
På plussidan noterar Mushkin att företaget har ett bra varumärke och välordnad distribution och organisation. Skuldsättningen skulle också gynnas av aktieutförsäljningen.
En annan analytiker noterar att börsintroduktionen gynnar Dole genom att den ger företaget tillträde till aktiemarknaden, om mer kapital behövs framgent.
Den senaste tiden har Doles försäljning minskat och skuldsättningen varit hög. För tredje kvartalet, som för Doles del slutade den 10 oktober, redovisade företaget en rörelseförlust på 58,5 miljoner dollar, vilket kan jämföras med en förlust på 2,3 miljoner för samma period 2008. Omsättningen föll med 13 procent från 2,3 till 2 miljarder dollar.
Förutom Dole och andra innehav äger David Murdock nästan hela Lanai, den sjätte största av Hawaiiöarna som tidigare gick under benämningen Ananasön eftersom nästan hela ytan täcktes av ananasplantager. Murdock, som inte avslutat high school, är enligt tidningen Fortune dyslektiker.
*Fotnot: ”Skin in the game” är ett Buffettmyntat uttryck som innebär att företagsledningen har en stor andel av sina privata tillgångar investerade i det företag han driver, något som brukar uppfattas som en positiv signal för externa investerare. Uttrycket användes nyligen av den före detta Goldman Sachs-partnern Peter Weinberg i en Wall Street Journal-artikel där han redogjorde för sin uppfattning om hur incitamentstrukturen borde se ut i dagens banker.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.