Realtid

Det våras för IMF - igen

administrator
administrator
Uppdaterad: 24 sep. 2009Publicerad: 24 sep. 2009

På G20-mötet i London beslöt deltagarna att fyrdubbla Internationella valutafondens resurser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Pittsburgh-mötet, som inleds på torsdagen, väntas G20-länderna dela ut nya befogenheter till fonden.

Bland förslagen som vädrats inför G20-mötet i Pittsburgh finns ett nytt uppdrag till Internationella valutafonden (IMF). Värdlandet USA:s president, Barack Obama, vill att fonden blir ett makro-ekonomiskt övervakningsorgan för att säkra långsiktig och balanserad tillväxt.

IMF skulle i Obamas vision av framtiden till exempel pressa USA till att minska budgetunderskotten, få Kina att dämpa exportberoendet och trycka på för att förbättra investeringsklimatet i EU.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är inte främmande för att ge IMF mer makt på detta område. Trots att det skulle kunna minska utrymmet för en självständig nationell ekonomisk politik.

– Vi har lärt oss en sak och det är att nationalstaten inte räcker som svar mot finanskris, mot en ekonomisk realitet som är gränsöverskridande. Ska politikens ledare svara upp mot hur ekonomin fungerar i vår tid kommer det krävas gränsöverskridande samarbete, säger han till TT.

– IMF har varit en stark utgångspunkt för detta, tillägger han.

IMF har till följd av beslut på G20-mötet i London fått 1 000 miljarder dollar i kassan för att klara av sitt uppdrag att stötta länder och regioner i finansiell och ekonomisk kris.

Den därmed fyrdubblade budgeten gör IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn till en av få politiska vinnare i krisen. IMF var bara för några år sedan en ofta bespottad organisation med rykte om sig att påtvinga utsatta ekonomier alltför rigida ramar för finanspolitiken.

ANNONS

Frågan om inflytande i IMF väntas också dyka upp i Pittsburgh. Många väntar sig att utvecklingsländer som Kina, Indien och Brasilien ska få mer att säga till om.

Reinfeldt hoppas att denna diskussion inte ska dominera G20-mötet. Han tror inte det är någon fråga som svenska väljare går och grubblar över direkt.

– Det de vill ha svar på är hur vi fortsätter att agera för att finanskrisen ska hävas. Så att man kan få lån och så att ekonomin kommer igång. Och framförallt att vi drar lärdom av det som hänt, så det inte händer igen.

Statsministern skulle föredra att G20-överläggningarna främst kretsar kring hur ersättningssystem och kapitalkrav på finansiella institutioner ska regleras för att inte uppmuntra till överdrivet risktagande. Och, inte minst, hur nedmonteringen av den globalt samordnade stimulanspolitiken ska gå till.

– Det är inte långsiktigt hållbart med de underskottsnivåer vi har nu, framförallt i stora ekonomier som USA. Det måste vi nu möta med idéer om hur vi ska återfå balans och överskott.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]