Realtid

Därför prisades Lindahl

Helene Rothstein
Uppdaterad: 24 juni 2013Publicerad: 24 juni 2013

Advokatfirman Lindahl prisades för sitt jämställdhetsarbete. Så här jobbar firman med mångfald.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förra veckan skrev Realtid.se om att advokatfirman Lindahl prisades för sitt jämställdhetsarbete.

Firmans delägare, Maria Ingelsson, var på plats och tog emot priset som delades ut till vid galan ”Women in Business Law Awards 2013.

Syftet med priserna är att lyfta fram goda initiativ som gett effekt. På Lindahl finns 12 kvinnliga delägare, av totalt 88, alltså 14 procent.

Vad gör ni, rent konkret som främjar bättre jämställdhet på byrån?

– Frågan om jämställdhet finns alltid på agendan, svarar Maria Ingelsson som fortsätter:

– Vår styrelse och presidium har varit väldigt tydliga med att frågan ska vara på agendan när det gäller byråråd, riksbyråstämmor, styrelsemöten, delägarmöten samt andra byråsammankomster såsom work-shops. Förankring hos den yttersta ledningen är ett måste för att driva vilket förändringsarbete som helst, och det upplever jag verkligen att vi har nu.

Vid ett byråråd ordnade Lindahl exempelvis en work-shop utifrån en intern skrift, som de hade tagit fram, där jurister i olika positioner på byrån fick berätta om hur de ser på jämställdhetsfrågan och hur de skapat sin egen lösning för att kombinera karriär med fritid och familj.

– Det var inte i syfte att vara ett facit för andra, utan för att ge inspiration. Detta var på temat: ”Prata om det! Fråga din granne hur han/hon gör för att få det att funka! Alla måste inte vara stöpta i samma form.”

ANNONS

Därtill har Lindahl, berättar Maria Ingelsson, ett projekt som heter Kvinnlig Styrelsekompetens som grundades 2006. Det syftar till att lyfta unga kvinnliga jurister på byrån.

– Inom ramen för projektet får de utbildning i styrelsefrågor men också ett förstärkt internt och externt nätverk, mentorer, utbildning i ledarskapsfrågor och uppmuntran att tro på sig själva som delägare eller ”lindahlare” på lång sikt.

Vad ska ni jobba på framöver?

– Vi ska öka kunskapen om genusfrågorna. Både nå ut med budskapet om att jämställdhet är en fråga om kompetensförsörjning och därmed en lönsamhetsfråga. Det är inte en fråga om ”att vara snäll mot kvinnor” som en del verkar tro. Men också att skapa medvetenhet kring strukturella hinder som vi inte ser idag – normer, förväntningar, förutfattade meningar som är kopplade till att någon är man eller kvinna, och som hindrar både män och kvinnor från att leva och verka med sin fulla potential och kapacitet – som de personer de faktiskt är.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]