Kompetensbristen har blivit ett populärt begrepp, men handen på hjärtat – är det verkligen kompetensbrist det handlar om? Likt ett par för trånga jeans som för länge sedan passerat bästa passformsdatum envisas arbetsgivare fortfarande med att försöka klämma in arbetstagarna i önskat format. I en anställning. Det skriver Manuel de Verdier, vd för Brainville.
Dags att överge illusionen om anställningen som universallösning
Mest läst i kategorin
Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.
En arbetsmarknad i konstant förändring rymmer givetvis många perspektiv och tolkningar. Frågan om kompetensbristen är komplex, från vårt perspektiv som nordisk marknadsplats för konsult- och frilansuppdrag dristar vi oss ändå till att påstå att debatten behöver nyanseras.
Majoriteten arbetsgivare verkar inte ha förstått den mentala och strukturella förändring som skett på arbetsmarknaden. Det finns nämligen gott om tillgänglig kompetens – men inte förpackad i just det format som arbetsgivarna fortfarande envisas med att försöka pressa in den i. Debatten om kompetensbristen missar helt frågan om anställningsform.
Trenden är dock tydlig: många av de eftertraktade och välutbildade specialisterna föredrar att driva eget. Därmed försvinner stora delar av spetskompetensen från rekryteringsmarknaden och kompetensbristen ökar.
Vad kan vi då göra konkret för att komma tillrätta med kompetensbristen? Vi ser ett flertal attitydförändringar och åtgärder som måste till:
Arbetsgivare bör fokusera på uppdrag före form. Är det viktigast att jobbet blir gjort eller att få till en anställning?
Kartlägg tillgänglig konsultkompetens på nationell basis. Ta fram ett underlag på hur omfattande kompetensbristen egentligen är, framför allt inom it- och techsektorn som i dag agerar tilläxtmotor även för många andra branscher.
Vi måste hitta sätt att ta vara på befintlig kompetens. Lösningen på nationellt uppkomna problem kan rimligtvis inte alltid vara att attrahera internationell arbetskraft. Låt anställda få praktisera inom bristområdena för att säkerställa en långsiktig kompetenssäkring. Inrätta även traineeprogram för senior kompetens och sluta åldersdiskriminera 50-plussarna.
Görs inga förändringar blir kompetensbristen ett påtagligt problem framöver, men redan i dag finns lösningar. Redan nu går det att i högre utsträckning ta tillvara på befintlig kompetens i form av konsulter och frilansare.
I skrivande stund finns gott om tillgängliga systemutvecklare på vår plattform. Och nej, det rör sig inte om underbetalda, utnyttjade giggare utan i merparten av fallen om välutbildad arbetskraft. (I snitt debiterade de fem vanligaste konsultrollerna 832 SEK/h i konsultarvode). För den uppdragsgivare som annonserar efter kompetens i konsultformat tar det i regel timmar eller dagar att få tag i den – i jämförelse med den traditionella rekryteringsprocessens veckor och, i värsta fall, månader.
Är det då fortfarande rimligt att prata om kompetensbrist?
Att blunda för verkligheten gör som bekant inte att den försvinner. Trots det står majoriteten arbetsgivare fortfarande och svär över den där översta jeansknappen som inte riktigt går att stänga.
Det är hög tid för arbetsgivare att vakna upp och se sig omkring i verkligheten. Numera finns nämligen gott om stretchigare komplement till de där jeansen som hotar att spricka i sömmarna. Det är dags att överge illusionen om anställningen som ett slags universallösning på kompetensbristen.
Manuel de Verdier
Vd, Brainville
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.