Sänker kostnader med 100 miljoner fram till 2015. Avbryter delningen i separata affärsområdesbolag.
Carnegie avbryter uppdelning
Mest läst i kategorin
Carnegies koncernchef Thomas Eriksson informerade på torsdagen personalen om en ny organisationsförändring och nya sparåtgärder.
”Jag är medveten att det har varit många organisations- och strukturförändringar i Carnegie de senaste åren. Under 2012 utformades ambitionen att skapa tre affärsområden och självständiga bolag, men då vi i dagsläget ser större potential för kostnadseffektivitet och effektiv kapitalanvändning genom behålla Carnegie Investment Bank intakt, har styrelsen beslutat att tills vidare inte driva frågan om legal delning”, skriver han i ett brev till personalen som Realtid.se tagit del av.
Carnegie har tagit beslut om att samla verksamheten i två verksamhetsområden: Wealth Management och Investment Banking & Securities.
Inom Wealth Management ingår delarna fonder, private banking, structured finance och investment strategy. Fondverksamheten drivs som tidigare vidare i ett separat bolag.
En nyhet är att investment strategy-enheten bryts ut ur private banking-gruppen. Enheten leds av nyförvärvet Brian Cordischi.
”Syftet med att skapa ett självständigt Investment Strategy är att bättre tillvarata den kompetens som finns om olika tillgångsslag och förvaltning också för övriga enheter inom Wealth Management”, skriver Thomas Eriksson.
Thomas Eriksson får affärsområdesansvar för hela Wealth Management. Inom investment banking kvarstår nuvarande organisation under Björn Janssons ledning.
Däremot ser Carnegie samordningsfördelning på drift- och it-sidan där nya besparingar görs. Sammantaget innebär den nya organisationsmodellen att kostnadssänkningarna kan fortsätta fram till 2015.
”I den nuvarande affärsplanen har vi ambitionen att uppnå intäkter på 2 miljarder kronor och rörelsekostnader på 1 200 miljoner kronor till 2015, vilket innebär 100 miljoner kronor i lägre kostnader jämfört med dagens nivå. Den nya strukturen blir en viktig komponent för att vi ska kunna uppnå dessa mål”, skriver Thomas Eriksson.
Han meddelar samtidigt att koncernen hittills i år uppvisar lönsamhet. 2012 blev det en förlust på 283 miljoner kronor.
”Carnegie har i dag radikalt lägre kostnader än på många år och koncernen uppvisar ett positivt resultat under innevarande år. Vi kan dock göra ännu mycket mer för att öka intäkterna och förbättra effektiviteten.”
– Kostnadsåtgärderna har till viss del redan gjorts. Det handlar bland annat om effektivisering av it-systemstöd och annat, säger Andreas Koch, kommunikationschef på Carnegie till Realtid.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.