I dag träffas en arbetsgrupp i Bryssel under ledning av Sveriges finansattaché Charlotta Erikson för att gå igenom den kritik EU-kommissionens förslag om nya regler för hedge- och riskkapitalfonder väckt. Joakim Schaaf på Brummer & Partners strör både ris och ros.
Brummerchefen punktmarkerar EU-mötet
Mest läst i kategorin
Det underlag som författats inför mötet refererades i helgens Financial Times som en framgång för hedgefondernas lobbyorganisation AIMA, ”författad av svenska diplomater”.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.
En sådan tolkning tillbakavisas dock av Charlotta Erikson, vars titel utöver finansattaché är ”ekonomiskt råd”:
– Det var mycket fel i den artikeln, den handling som beskrevs var ju bara ett arbetsunderlag som vi tagit fram inför mötet, säger hon till Realtid.se.
EU-kommissionens förslag till direktiv har hur som helst stött på kritik från både AIMA och andra remissinstanser. En klassisk EU-polarisation har kunnat skönjas, där den brittiska finansmarknadsministern Lord Mynes i juli rackade ned på Tyskland och Frankrike:
”Det är kanske lätt för andra europeiska länder att plocka politiska poäng genom att kräva en påträngande reglering över en industri de inte har någon eller väldigt lite erfarenhet av”, dundrade Mynes i Financial Times.
Förslaget till direktiv uppstod som en reaktion på den skadliga roll hedge- och riskkapitalfonder ansågs spela i finanskrisen, en roll som finansmarknadsminister Mats Odell tonade ned i juli. Han sade att branschen möjligen borde regleras, men inte sönder och samman.
Även svenska Finansinspektionen ifrågasatte direktivet i augusti, bland annat angående huruvida det över huvud taget behövs så mycket regleringar av hedgefonder och liknande investeringsformer, eftersom investerarna där i hög utsträckning är professionella. Dessutom, skrev FI, är direktivförslagets definition av marknadsföring ”djupt olycklig” och riskerar att få långtgående negativa effekter på svenskars möjligheter att investera i fonder utanför EU.
Det är bland annat denna kritik dagens möte ska behandla. Charlotta Erikson betonar dock att mötet är på en väldigt operativ – i meningen ej beslutande – nivå. När nya regler kan vara på plats vågar hon inte sia om; både EU-parlamentet och ministerrådet ska komma överens i frågan, såväl inbördes som sinsemellan.
Joakim Schaaf, chef för compliance (regelefterlevnad) på Sveriges största hedgefondförvaltare Brummer & Partners, betonar även han att förslaget än så länge är på ett väldigt tidigt stadium. Men han är insatt i direktivförslaget och strör både ros och ris:
– I grunden är vi på Brummer positiva till gemensamma regler, det öppnar upp en än så länge ganska nationell marknad. Men det finns några brister i förslaget än så länge.
Bland dessa nämner Schaaf, som till nyligen var chefsjurist på Finansinspektionen men inte arbetat med hedgefondreglerna under sin tid där, att förslaget varken tar hänsyn till de regler som redan finns på vissa marknader, bland annat den svenska och brittiska, eller till den branschpraxis som existerar.
– Vi på Brummer sitter med i och är en av initiativtagarna till den Londonbaserade branschorganisationen ”Hedge Funds Standard Board”, och det är bättre att EU-direktivet lägger sig på en principiell nivå så kan branschen själva hantera detaljerna.
Att lagstifta om detaljer, menar Schaaf, leder nämligen lättare till låsningar och blir mindre flexibelt i största allmänhet, ytterst till investerarnas förfång.
En annan invändning från Schaaf och Brummer är den roll EU-kommissionen tillmäts i direktivförslaget: den ska både få utforma ytterligare hedgefondregler vartefter, regler som inte specificeras och därmed blir väldigt osäkert för aktörerna att ställa sig positiva till, och få utforma hävstångsregler.
– Sådana regler behövs inte, det systemskydd sådana regler skulle utgöra finns redan i och med bankernas kapitaltäckningskrav.
Dessutom skulle det kunna leda till snöbollseffekter om hedgefonderna i pressade lägen på grund av hävstångsreglerna tvingas sälja av innehav, menar Schaaf.
– Och en belånad räntefond är ofta säkrare än en obelånad aktiefond, så belåningsgraden är ett trubbigt instrument för att mäta risk i sådana här sammanhang.
Joakim Schaaf är trots sina invändningar inte alltför orolig för att direktivet till slut ska visa sig övermåttan skadligt: Brummer upplever sig, tack vare en plats i en referensgrupp som svenska finansdepartementet har satt upp, få bra gehör för sina synpunkter.
– Men man vet ju aldrig, säger han, och avslutar med en liknelse från sportens värld:
– I grunden är vi ju alla betjänta av samma och välutformade regler, det går ju inte att spela en fotbollsmatch med olika och dåliga regler.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.