Realtid

Brottsmisstänkt kräver halv miljon

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 okt. 2007Publicerad: 23 okt. 2007

Ännu ett tungt bakslag för Strängnäsbonden Jan Didriksson. Stockholmskvinnan har nu lämnat in ett skriftligt svaromål via sin advokat, och kräver närmare en halv miljon kronor för arbete som aldrig utförts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Härvan kring Jan Didrikssons gårdsförsäljning blir allt värre. I fredags lämnade Stockholmskvinnan Marika Eriksson in ett skriftligt svaromål till Eskilstuna tingsrätt.

Det var en direkt rekyl på den stämningsansökan som Jan Didrikssons advokat hade skickat in i september.

Först och främst bestrider hon stämningen i sin helhet. Maria Eriksson yrkar också ersättning för sina rättegångskostnader.

Realtid.se har tagit del av svaromålet och funnit flera märkligheter. Mest påtagligt är att hennes 32-årige sambo Magnus Erneving kräver 450.000 kronor för sitt arbete med att exploatera Jan Didrikssons jordbruksfastighet.

Arvodet är riktat mot Strängnäsföretaget Mälarblick tomt och fastighets AB, som en del i en tidigare överenskommelse med företagets tidigare ägare Tony Eriksson.

Men någon exploatering ska aldrig ha utförts. Däremot fanns i begynnelsen en arkitekt med i bilden som skulle ha kontakten med myndigheterna, enligt Strängnäsbonden Jan Didriksson.

– Han (Magnus Erneving) har aldrig ens varit här. Kanske han har åkt förbi min gård, men det är också allt, säger han till Realtid.se.

Realtid.se kunde i gårdagens artikel berätta att Magnus Erneving är misstänkt för grovt bedrägeri i Stockholms tingsrätt. Han satt häktad fem månader i slutet av 2001 och 2002. I det här fallet företräds han av brottsmålsadvokaten Thomas Martinsson.

ANNONS

Enligt Skatteverket har Magnus Erneving inte heller haft någon taxerad inkomst de tre senaste åren.

I svaromålet framgår det att Magnus Ernebring anmodat Mälarblick tomt och fastighets AB om delbetalning för nedlagd tid. Tony Eriksson har dock uppgivit att Mälarblick inte kunde betala Mälarblick.

Bolagets betalningssvårigheter ska ha berott på att Jan Didriksson inte betalat överenskommen hyra för sitt boende på gården. Han och makan Clara skulle fram till avslutad exploatering av gården på 14 hektar få bo kvar i bostaden, mot en hyra på 5.000 kronor i månaden.

Enligt besked från Mälarblick kunde bolaget inte betala vare sig Magnus Erneving eller ränta på de 600.000 kronor som Tony Eriksson hade lånat för att finansiera genomfört fastighetsförvärv.

På grund av bolagets ekonomiska svårigheter bestämde sig ägaren Tony Eriksson för att sälja Mälarblick till kompanjonen Johan Ström. Det ska ha skett den 10 maj i år. Därefter betalade Johan Ström 80.000 kronor till Magnus Erneving.

För Strängnäsbonden Jan Didriksson och makan Clara är rättsprocessen en värld som de har tappat kontrollen över.

Jan Didriksson var i ekonomisk trångmål och ville stycka av mark på sin jordbrukfastighet. Han erbjöds 600.000 kronor för nio hektar mark. Ägandet skulle överföras till Mälarblick. Resterande fem hektar och huset skulle han få behålla. Dessutom blev han utlovad att bli delägare med 32 procent av aktierna i Strängnäsbolaget. I princip ett luftslott utan tillgångar.

Men det blev inte så och Jan Didriksson ville att hela köpet skulle återgå.

ANNONS

– Det här med att jag skulle betala hyra var det aldrig tal om. Jag har inte heller sett röken av betalningspåminnelse. Tony Eriksson har haft uppsåt att lura mig hela tiden, säger Jan Didriksson.

Däremot finns en kryptisk formulering i svaromålet som gör Jan Didrikssons advokat Peter Bolmstedt förbryllad. Formuleringen bygger på den hyra han skulle betala.

”Vidare skulle vid avslutad exploatering den del av fastigheten där Jan Didrikssons boningshus är beläget avstyckas och utan vederlag återgå i hans ägo”.

– Som det står verkar det som om Maria Eriksson går Jan Didriksson till mötes. Men det är svårt att säga vad hon egentligen menar, säger Peter Bolmstedt till Realtid.se.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]