– cirka tre gånger utropspriset. Realtid.se har möbelexpertisens kommentarer.
Bergmans snurrfåtölj gick för 115 000
Mest läst i kategorin
Ingmar Bergmans skadade ”Eamesfåtölj” – en snurrfåtölj designad 1956 av makarna Charles och Ray Eames – klubbades på måndageftermiddagen för 115.000 kronor – runt tre gånger mer än utropspriset, som hos Bukowskis var satt till 30.000 – 40.000 kronor. Fotpallen ingick.
Därmed blev Andrew Duncanson, möbelhandlare vid Östermalmstorg och med sin butik Modernity specialiserad på 1900-talsdesign, sannspådd: i ett samtal med Realtid.se spådde han att fåtöljen skulle gå för ett pris klart överstigande utropspriset.
– Den är visserligen lite sliten, men det faktum att det är Ingmar Bergman som slitit den gör ju att den är intressant.
Andrew Duncanson är skotte och driver sedan 1998 Modernity. Affären har i internationell inredningspress nämnts som en av världens främsta i sitt slag, och i affären säljs möbler som, åtminstone i en lekmans ögon, har flera beröringspunkter med de 1900-talsmöbler Ingmar Bergman ägt.
Själv tänkte Duncanson dock inte bjuda på några möbler, åtminstone inte för butikens räkning:
– Nej, de flesta av de möbler som auktioneras ut är ganska ointressanta för en handlare av 1900-talsdesign, även om deras proveniens naturligtvis alltid är intressant. Bergman hade mycket Carl Malmsten, men sådant är ganska vanligt, och stoppade Malmstenmöbler är svårsålda.
– Vore det inte för att det var Bergman är det mycket av möblerna på auktionen som nog annars hade gått till Myrorna.
Som exempel på mycket speciell pjäs nämnde Duncanson dock den trämodell av Dramaten med en liten Ingmar Bergman-gubbe inuti. Det klubbade priset översteg där utropspriset klart mer än vad som blev fallet för Eamesfåtöljen: trämodellen, tillverkad av tre svenska snickare, såldes för 1.025.000 kronor.
Priset för fåtöljen är dock även det högt, åtminstone om man jämför med nivån på Blocket.se. Där säljs en motsvarande fåtölj för 9.995 kronor. Fåtöljen är dock en replika, visar det sig när Realtid.se ringer säljaren Max Lennaárd (pokerspelaren Ken Lennaárds bror), som säljer fåtöljen i sin designbutik Grand Living på Östermalm: innebörden av orden ”inga billiga repliker ”, som är publicerade i Lennaárds/Grand Livings annons, innebär att butikens replikor inte är av det billigare slaget, förklarar Max Lennaárd.
– Men 115.000 är helt klart ett högt pris även om det är en äkta fåtölj, det kostar tydligen på att få värma skinkorna med Bergman, säger Max Lennaárd till Realtid.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.