EFTER RAZZIAN Belgisk polis dementerar nu att de infiltrerat det nätverk som förser Europas fildelare med olovlig film.
Belgiska polisen: "Inte vår insider"
Mest läst i kategorin
När polisen slog till mot ”Scenen” på sex platser i Sverige och i tretton andra europeiska länder i tisdags klockan 09:00 rapporterade Realtid.se och flera andra media att det var en insider från den belgiska federala polisen som gjort det möjligt för polisen att komma åt den säkerhetsmedvetna absoluta eliten i pyramidens topp.
– Under utredningen bestämde sig polisen för att infiltrera en av grupperna som tillhandahöll filmer. De infiltrerade en grupp, men fick tillgång till flera andra, sa han till TT strax efter tillslaget.
Paul Pintér har fortfarande inte läst pressmeddelandet från den belgiske åklagaren Jean-Marc Meilleur. Det finns ingen annan information publicerad från åklagaren och polisen i Bryssel och inte heller från lobbyorganisationerna, europeiska MPA och nationella BAF i samma stad.
Paul Pintér representerar Sverige i Europol som tillsammans med Eurojust expedierade Belgiens begäran om rättshjälp.
Det var i ett Europol-möte han fick veta allt han känner till om utredningen.
– Jag ville veta vad de skulle säga i korthet. Jag pratade med polisen i fråga. Jag undrade vad de skulle gå ut med i pressmeddelandet som kom dagen efter. Jag hittade det aldrig på nätet.
Så de sa till dig att de hade en polis inne i Scenen?
– Det kan ju vara så att jag missförstått också. Så kan det ha varit, eller hur?
Europols talesperson Soren Pedersen hänvisar alla frågor till den belgiske åklagaren Jean-Marc Meilleur.
Polisen kan få information om Scenen på fyra sätt: Från sin egen insider. Från någon annans insider. Från en läcka i Scenen. Eller genom att dekryptera kommunikationen i ”Scenen”.
– En läcka inifrån Scenen lär det ju finnas, säger Paul Pintér idag.
Den svenske åklagaren Fredrik Ingblad är glasklar. Han har inte sagt något om någon insider.
– Jag har ingen inblick i den belgiska polisens utredning. Jag har den information som krävs för att jag ska kunna ta beslut om tvångsmedel i Sverige. Det jag skulle veta om den belgiska förundersökningen är det förundersökningssekretess på. Jag har inte berättat för någon utanför polis och åklagarmyndigheten vad jag vet om hur utredningen gått till,
annat än att jag fått ip-adresser, att det funnits spår på nätet och att det gjordes fynd som stärker misstankarna.
Den belgiska åklagaren Jean-Marc Meilleur vill inte kommentera hur han samarbetar med MPA och BAF. Han vill inte heller kommentera polisens metoder.
Men den belgiska it-polisens chef Olivier Bogaert förnekar bestämt att han skulle ha låtit en av sina poliser utge sig för att själv vara fildelare.
– Det är möjligt för polisen att infiltrera under vissa förutsättningar, men det är inte fallet här.
Han har inte heller använt sig av infiltratörer från MPA och BAF.
– Nej nej, det skulle göra hela operationen olaglig.
– Men vi använde oss av inside-information, ja. Du kan ju bli informerad av någon annan. Det behöver inte vara en insider.
Då återstår att någon tjallat eller att polisen knäckt krypteringen.
– Javisst, vi har knäckt krypteringen, säger Olivier Bogaert.
– Så är det. Allt som krypteras kan dekrypteras. Vi har resurserna som krävs. Allt som behövs är tid och utredningen har ju pågått i två år.
Den 1 november 2007 skärpte Belgien sin lagstiftning om upphovsrätt med hänvisning till nya EU-direktiv några månader tidigare. Hårdare straff, mer makt till myndigheterna.
Snart kom det första åtalet mot de två minderåriga belgarna bakom release-gruppen ”Belgian Warez Releases”, BWR.
Utredningen startades av BAF som lejt en privatdetektiv med pengar från filmjättarna Universal, Warner, Disney, Sony Pictures, Fox och Paramount genom MPA – precis som svenska Antipiratbyrån får pengar från MPA. I Belgien får privatdetektiver med en särskild licens infiltrera fildelarnas nätverk.
– Så fort vi vet tillräckligt så lämnar vi över till polisen, säger BAF-chefen Christophe Van Mechelen.
Samma utredning ledde vidare till tisdagens tillslag.
Har BAF lämnat information till polisen i den här utredningen sedan 2007?
– Nej.
BAF betalar för tillfället två frilansande spanare. Men Christophe Van Mechelen vill varken bekräfta eller dementera att BAF försöker infiltrera release-grupperna.
– Det kan jag inte kommentera. Men release-grupperna är högsta prioritet för oss liksom som för alla organisationer som jobbar mot piratkopiering.
I pressreleasen skriver åklagaren Jean-Marc Meilleur att polisen nu slagit mot de fyra största releasegrupperna i Europa. Han skriver att de stått för 80 procent av spridningen av upphovsrättsskyddad film och musik på flamländska.
Han skriver att branschen förlorat 30 miljoner euro i Belgien och motsvarande sex miljarder euro i hela världen på fildelningen i dessa fyra grupper.
– Varje år, säger polischefen Olivier Bogaert.
– Det har BAF sagt.
– Nej, det är något som kommer från pressreleasen, säger BAF-chefen Christophe Van Mechelen.
– Det har polisen räknat fram själva utifrån hur release-grupperna namnger de filer de laddar upp i sin inbördes tävlan.
De svenska servrar som togs i beslag i tisdags kan komma att skickas till Belgien denna vecka med tingsrättens goda minne på respektive ort.
– Vi har tagit 49 servrar i beslag över hela europa, säger polischefen Olivier Bogaert.
– En server i Polen hade 90 hårddiskar. Den hade två terabyte med olagligt innehåll. Tänk dig själv. Det är en jättestor server.
En disk för två terabyte kostar hundra euro i vilken butik som helst.
– Kanske det, man att fylla den med så mycket olagliga grejer kan ingen göra i ett nafs.
– Det här var belgiska filmer. Några har inte släppts på bio ännu.
Kan du säga någon filmtitel?
– Jag minns inte. Jag är amatör när det gäller film.
Har du spårat några pengar eller bankkonton kopplade till det här?
– Det är det vi håller på och kartlägger just nu. Vi har inte frusit några konton ännu.
Litar du på den information du får från BAF?
– Vad menar du?
Fem personer satt fortfarande häktade i Belgien på fredagen i väntan på omhäktning samma dag. De kan bli kvar i häktet en månad i väntan på åtal.
Det finns ett europeiskt land i utredningen där polisen ännu inte slagit till. Enligt Olivier Bogaert är det varken Slovenien eller Serbien.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.