Realtid

Bahnhofs momsklipp

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 dec. 2010Publicerad: 21 dec. 2010

En vecka efter att Jon Karlung sparkade Telia-talangen Anna Mossberg visar det sig att hon haft i uppdrag att flytta kunderna till ett skatteparadis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppstickaren Bahnhof skulle med en kvarts miljard kronor i omsättning för 2010 bli en stort och respekterad operatör – en värdig femte spelare efter Teliasonera, Telenor, Tele2 och 3.

Istället sparkade ordföranden Jon Karlung sin efterträdare Anna Mossberg efter några få månader.

Hon kan inte delegera, säger Jon Karlung. Han klarar inte av att släppa taget, säger Anna Mossberg.

Jon Karlung var själv vd för Bahnhof fram till i våras, då han rekryterade Teliasoneras stjärnskott Anna Mossberg som sin efterträdare.

För en vecka sedan fick hon sparken eftersom hon enligt Jon Karlung inte passade in i Bahnhofs entreprenörskultur.

Anna Mossberg ger en annan bild.

– Det uppdrag jag fick av styrelsen kvarstod inte, säger hon till Realtid.se.

– Jag skulle växa Bahnhof och införa strukturkapital, mer struktur, men styrelsen har gjort en annan bedömning nu. Man vill ligga kvar i det sättet att styra som funnits tidigare. Bahnhof är ägarlett. Det är ett stort steg att tillsätta en extern vd.

ANNONS

Nu visar det sig att Bahnhof hittat ett sätt att slippa betala svensk moms. Det uppmärksammar nyhetsbrevet Telekom Online.

Helägda dotterbolaget Bahnhof Unipessoal Lda registrerades på Maderia i september. Där är momsen lägre än i Sverige. I oktober flyttade Bahnhof alla privatkunder till dotterbolaget.

Privatkunderna betalar samma priser, men Bahnhof ökar sina egna marginaler med tio procentenheter från årsskiftet.

Företagskunderna drar av svensk moms på 25 procent och lär inte vara intresserade av samma upplägg, som revisionsjätten PwC tagit fram åt Bahnhof.

Enligt Jon Karlung var det just momsklippet som han anställde Anna Mossberg för att förverkliga.

– Hon hade ett uppdrag att utreda Portugalaffären. Det var den viktigaste uppgiften, säger han till Realtid.se.

Men han kopplar hellre förändringen till möjligheten att växa än till möjligheten att betala mindre skatt.

– Vi ger oss ut på andra marknader. Ska vi växa i Europa så måste vi utgå från de bästa möjliga förutsättningarna. Då har vi tillsammans med PwC kommit fram till att det är i Portugal.

ANNONS

– Det här var naturligtvis inte Anna Mossbergs enda uppgift, men hon presenterade själv de olika alternativen.

– Fast jag vill inte skylla ifrån mig. Det är bolagsledningen som driver bolaget.

Jon Karlung håller inte med om att han skulle ändrat uppdraget för Anna Mossberg.

– Den företagskultur och managementkultur som finns i Teliasonera passar inte in i vår verksamhet. Men hon har goda kvaliteter också, säger han.

– Bahnhof är ett entreprenörsmässigt företag som är uppbyggt på ett sätt där man har en ganska jordnära kultur. Det skiljer sig från de större telebolagen där man lägger stor vikt vid organisatoriska frågor.

– Båda synsätten behövs, men när man ska bygga upp ett Gasellföretag måste man ta häns till det. Man kan inte pressa in en mall från Teliasonera på Bahnhof.

– Jag är för en modell där man delegerar ansvar till individer. Jag tycker inte om en organisation som är toppstyrd. Det är en balansgång, men det blev en övervikt åt det hållet.

Bahnhof är noterat på Aktietorget. Jon Karlung är överens med Anna Mossberg om att Bahnhof inte brustit i informationsgivningen mot marknaden.

ANNONS

– Det här har varit känt tidigare, säger Anna Mossberg om dotterbolaget.

Och formellt klarar Bahnhof kraven från Aktietorget. Men Jon Karlung konstaterar nu att det hade varit bättre att redan från början göra klart att det Anna Mossberg skulle göra med dotterbolaget var att skatteplanera.

Att kunder och aktieägare inte får veta något förrän nu förklarar han med att PwC, trots att de redan testat samma upplägg i två andra fall och kollat med Skatteverket, inte varit säkra på hur det skulle gå.

Ändå hävdar Jon Karlung att eftersom alla andra gör så här så har Bahnhof inget val om man vill hänga med. Skatteverkets mellanbesked tolkar han som grönt ljus.

Bahnhof flyttar nu huvudkontoret till Kista, där man förvärvade operatören Sting Telecom i november.

Jon Karlung fortsätter som arbetande styrelseordförande. Anna Mossberg efterträds av Klas Westholm som byggt upp Bahnhofs stadsnät.

Vd för dotterbolaget i Portugal är sedan den 2 december Henrik Kemkes från Sveriges Exportråd.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]