Svensk ekonomi går som tåget och bedömare tror på en bättre arbetsmarknad. Men i själva verket stiger arbetslösheten rejält, visar statistik.
Arbetslösheten stiger rejält
Mest läst i kategorin
Jobben är snart här. Företagen klarar inte av att möta den stigande efterfrågan utan att nyanställa. Så brukar det låta när bedömare beskriver den svenska arbetsmarknaden. Men det scenariot återstår att se. Arbetslösheten är nämligen på väg upp, och det rejält, enligt siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, som TT tagit del av.
Den totala arbetslösheten, som inkluderar personer i arbetsmarknadspolitiska program, steg till 7,6 procent i september. Den totala arbetslösheten har därmed stigit varje september de senaste fyra åren.
Och ökningstakten accelererade i år. Förklaringen är att Ams slussar in allt fler arbetsmarknadspolitiska åtgärder. I september var 2,7 procent av arbetskraften eller 121 000 personer sysselsatta i program. Den högsta siffran på fem år.
I ekonomiska sammanhang talar man annars oftast om den öppna arbetslösheten, det vill säga de som kan ta arbete på stört. Denna kategori mäts både av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ams.
Men efter septembers statistik är bilden inte längre entydig. SCB mätte upp 5,8 procents arbetslöshet mot 5,0 för Ams. Skillnaden förbryllar experterna och Arbetslivsminister Hans Karlsson har krävt en förklaring från myndigheterna.
Frågan är nämligen väldigt viktig för regeringen. För om SCB har rätt är även den öppna arbetslösheten på väg upp. Därtill är den stora skillnaden uppseendeväckande i ett historisk perspektiv. SCB brukar ligga lägre än SCB och har i en septembermätning aldrig legat så högt över sedan åtminstone 1992.
– Vi håller på att utreda och har ännu ingen bra förklaring till skillnaden, men vi har några idéer, säger Margareta Henkel på SCB.
En hypotes är att Ams inte fångar upp den skyhöga ungdomsarbetslösheten lika bra. SCB kartlägger 16-64 åringar medan Ams startar vid 18 år.
En annan är själva metodiken. SCB:s siffror bygger på månatliga telefonintervjuer medan Ams utgår från antalet inskrivna på arbetsförmedlingarna.
SCB:s urvalsundersökning innehåller därtill en felmarginal 0,3 procentenheter. Den öppna arbetslösheten kan därför vara över 6 procent, långt över regeringens mål på 4 procent.
Ams siffror visar så här långt på marginell nedgång för den öppna arbetslösheten. Om de flesta bedömare ska få rätt i sina prognoser måste alltså efterfrågan på arbetskraft öka eller Ams gå segrande ur striden med SCB.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.