Alla som vill ska få låna så mycket de vill, bara staten tror på affärsidén. Och det ska inte kosta mer än nu, säger näringsminister Maud Olofssons utredare till Realtid.se.
"Alla starka företag ska få låna"
Mest läst i kategorin
Regeringen är orolig över att små men inte desto mindre sunda företag inte längre kan låna pengar av bankerna.
Därför har statens riskkapitalinstitut Almi redan fått två extra miljarder att låna ut.
Regeringen har också slopat villkoret att företaget för att få låna av Almi måste hitta lika mycket pengar någon annanstans.
Tidigare var gränsen 50 procent. Nu får Almi låna ut 80 eller i vissa fall 100 procent av de pengar som företaget behöver.
Alla ska få låna – om staten tror på affärsidén. Det framgår av den så kallade företagsfinansieringsutredningen.
I dag presenterade utredaren Jan-Olle Folkesson sitt betänkande för näringsminister Maud Olofsson.
– Huvudmålet är att alla starka affärsidéer som kommer fram ska kunna växa i ett företag. Så är inte fallet idag, säger han till Realtid.se.
Det går väl inte att nå ett sådant mål?
– Jo, det gör det. Det skulle vara den mänskliga faktorn då – möjligen att inte alla i systemet agerar på ett tillräckligt bra sätt. Om alla gör det så har de statliga aktörerna nu fått så bra möjligheter att investera i lån att det ska gå. Det är nu i det svenska samhället möjligt att utvecklas och växa för den som har en bra affärsidé.
Löftet att alla starka företag ska få statliga lån kan lätt uppfattas som ett hån av de många små företag som bankerna och staten redan nekat nya lån och som inte heller får lägga om sina gamla.
Men Jan-Olle Folkesson står på sig. Det ska gå. Regeringen vet att det är viktigt för att få företagarna på sin sida. Det är därför regeringen nu låtit Almi slopa kravet på motfinansiering. Det är därför Almi fått extra pengar. Det är också därför Maud Olofsson får rådet att släppa på bromsen.
I praktiken innebär det att bankerna lämpar över ansvaret på skattebetalarna.
– Bankerna sköter sina gamla kunder väl men det gäller stora företag – inte små, säger Jan-Olle Folkesson.
För att klara den uppgiften måste staten stuva om.
Almi Innovation och Innovationsbron ska slås ihop till Almi Innovationsbron AB. Det ska göra insatserna effektivare, hävdar Jan-Olle Folkesson.
– Eftersom vi tar bort överlappningar.
Den nya organisationen ska jobba både inom och utanför den akademiska världen. Trots sammanslagningen blir den inte ensam i sitt slag ens inom staten.
Statliga Vinnova har exempelvis samma syfte men inte samma roll, förklarar Jan-Olle Folkesson.
– Utredningen förutsätter ett nära samarbete mellan de statliga organisationerna.
Innan Almi fick två extra miljarder var utlåningen där redan sex miljarder kronor. Industrifonden har tre miljarder, innovationssidan en halv att låna ut.
Dessutom lägger Vinnova knappt två miljarder kronor, energimyndigheten en miljard och regionala organisationen ytterligare en varje år.
Föreslår du ännu mer pengar nu?
– Nej, låt oss använda det här först. Det är så osäkert nu så låt oss ta det pö om pö.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.