Realtid

2,1 miljarder för 4G-licenser

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 maj 2008Publicerad: 08 maj 2008

UPPDATERAD Telia Sonera, Telenor, Tele 2, Hi 3 G och Intel Capital Corporation har fått de nya 4 G-licenserna som Post- och Telestyrelsen har auktionerat ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillsammans har de betalat 2,1 miljarder kronor för tillstånden.4 G är nästa generations mobila nät. Det innebär att företagen kan bygga bredbandsnät med uppkopplingshastigheter på över 100 megabite i sekunden.

De 2,1 miljarder kronor som företagen betalat för licenserna hamnar i statskassan. Dessutom ska bolagen betala en handläggningsavgift på 25 000 kronor per MHz till Post- och telestyrelsen.

I potten låg 14 lika stora frekvensblock samt ett större block. Samtliga fem aktörer som deltog i budgivningen fick licenser. Tele2, Telia Sonera och Telenor har båda tilldelats 2 x 20 MHz, men fått betala olika mycket för sina 4G-licenser.

– Det hör till auktionssystemet. De bjuder på sina block och beroende på hur många budgivarna är slutar det lite olika, säger Marianne Treschow, generaldirektör på Post- och telestyrelsen, till TT.

På frågan om 2,1 miljarder kronor är en stor summa i sammanhanget svarar hon:

– Det primära för oss är att frekvenserna används. Det är mycket pengar och de går i dag in i statskassan.

Enligt Treschow kommer den nya tekniken att gynna konsumenterna.

– Vi får bättre kvalitet, vi kan få ett större utbud av tjänster och det kommer att ske en kapacitetsökning för de mobila tjänster som finns och utvecklas, säger Treschow.

ANNONS

Telenor, Tele 2 och Telia Sonera har köpt lika mycket utrymme men deras prislappar är olika stora.

– Det har varit en auktion under anonymitet. Man känner bara till sitt eget bud och så försöker man kartlägga omgivningen. Vi har haft en konsekvent strategi och fått bäst pris i auktionen, säger Johan Lindgren, vd för Telenors svenska verksamhet.

Totalt har auktionen gällt 14 frekvensblock som kan användas för 4G som möjliggör betydligt snabbare mobilt bredband.

– Jag är otroligt nöjd. Vi har fått de block vi ville ha och vi har fått dem till bäst pris, säger Lindgren.

Frekvensutrymmet ska användas för 4G, nästa generations mobiltelefoni. Datahastigheten i luften kommer att bli lika stor som i dagens fiberbaserade bredbandserbjudanden. Tekniken kommer i första hand att användas för bärbara datorer.

– Ja, det kommer den. Det är ett paradigmskifte för vad man kan göra med bredband i luften, säger Lindgren.

Han räknar med att dra i gång testverksamhet för den nya tekniken nästa år och 2010 kommer den att vara mogen för kommersiellt genombrott.

Världens största processortillverkare Intel betalade 159 miljoner kronor för sin licens. Bolaget ser köpet som en tillväxtmöjlighet.

ANNONS

– Det här är en möjliggörande teknologi. Den möjliggör en ny målgrupp och en ökad marknad för vår teknologi. Möjligheten för folk att koppla upp sig ökar och därmed också marknaden totalt, säger Carl-Daniel Norenberg, ansvarig för offentlig sektor och infrastruktur hos Intel.

Han tycker det är fel att kalla det för 4G-licens.

– Det här kommer att användas till andra tekniker än bara 4G, säger Norenberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]