Realtid

130 miljarder kronor ska rädda Japan

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 jan. 2009Publicerad: 27 jan. 2009

Den japanska regeringen går in med miljardbelopp i företag som har drabbats av den globala finanskrisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan USA och Europa mer har inriktat sig på att ge lån till krisdrabbade företag, främst då biljättar, avser japanska statsägda banker istället att köpa aktier i företag, och blir därmed delägare i bolagen.

Enligt Financial Times handlar den japanska räddningsaktionen om 16,7 miljarder dollar, motsvarande 130 miljarder kronor.

– Det här är ett rejält plus som bör förbättra den finansiella åtstramningen, säger Soichiro Moji, chefsstrateg på Daiwa SB Investment, till tidningen.

Insatserna ska läggas på små- och medelstora företag som hotas av kollaps. Ytterligare kriterier är att arbetsstyrkan i dessa företag ska vara minst 70 procent japaner, samt att bolagen har en betydande leverantörsroll gentemot den större tillverkningsindustrin i Japan.

Den här sektorn har drabbats hårt av minskad efterfrågan på japanska bilar, teknik och andra exportvaror. I dag, tisdag, meddelade biltillverkaren Honda att det ska ske ytterligare produktionsnedskärningar i fabriken.

– Vi vill stödja företag som vi tror är viktiga för Japan och för den regionala ekonomin, säger landets handels- och industriminister Toshihiro Nikai.

Den svenskan tankesmedjan Fores är inte lika säker på att Japans åtgärdsplan att gå in som i delägare i utsatta bolag är rätt väg att gå.

Martin Ådahl är tankesmedjans chef. Han har bland annat varit med och skrivet en debattartikel i Dagens Nyheter om att läget för Saab och Volvo kommer att försämras ytterligare om staten tar över.

ANNONS

Att Japan istället går in och ger underleverantörer stöd, kan modellen användas i Sverige?

– Osannolikt att det hjälper, historiskt talar ingenting för att det kommer att fungera. Tvärtom. Se bara på den svenska textilindustrin som fick bidrag av staten. Ändå försvann den från Sverige. Borås väveri är ett exempel på ett företag som stannade kvar och klarat sig bra på egna ben, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]