Finans Nyhet

Bankfacket sågar Borgs och Normans förslag

Publicerad

Regeringens ambition att svenska banker ska ha högre kapitaltäckningskrav än övriga EU-banker får mothugg.

Realtid.se

De nya Basel III-reglerna för banksektorn innebär ökade krav på bankernas kapitaltäckning. De senaste månaderna har den svenska regeringen med ministrarna Anders Borg och Peter Norman i spetsen argumenterat för att kraven ska ställas ännu högre för de svenska bankerna.

Finansförbundet oroas av planerna och ifrågasätter den bakomliggande analysen. I en debattartikel i Dagens Industri pekar Finansförbundet på att de svenska bankerna klarar stresstester bra och har en begränsad risk i och med att affärsverksamheten är begränad till ett fåtal länder.

Finansförbundet ser en annan förklaring till regeringens hårda linje:

Annons

”Samtidigt tycks det ibland som om just detta – att bankerna tjänar bra med pengar – är ett käl i sig för Anders Borg och andra att kräva hårdare regleringar. I värsta fall kan man ana ett mått av populism i detta agerande”, skriver ordföranden Lillemor Smedenvall och förbundssekreteraren Per Karlberg i debattinlägget.

Finansförbundet ser en risk att banker väljer att lämna landet och att nya avskräcks från att etablera sig om de nya reglerna drivs igenom.

Annons