Realtid

Dystert facit för bolagen som börsnoterades 2021

Dystert facit för bolagen som börsnoterades 2021
År 2021 blev ett katastrofår för svenska IPO:er. (Foto: Oscar Olsson/TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Mer än 80 procent av de 143 bolag som noterades under börshysterin 2021 har sett fallande kurser – eller gått i konkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boven i dramat för den svaga utvecklingen är den dåvarande lågräntemiljön, där bolagen såg vinsterna längre in i framtiden. Dessa förutsättningar kom dock att omkullkastas året därpå. Det konstaterar Affärsvärlden i en kartläggning.

”När förutsättningarna för finansiering ändras dramatiskt är det klart att index drar söderut”, säger Andreas Dalhäll, IPO-chef på EY, till affärstidningen.

På frågan om värderingarna var för högt ställda i samband med noteringarna, anser han att så inte var fallet.

Bolagen prissattes utifrån de förhållanden som rådde just då. Men värderingarna var höga på både huvudlistan och småbolagslistorna för många noteringskandidater”, säger Dalhäll.

”Ska inte få hända”

Samtidigt anser han att de totalt sex konkurser som inträffat är för många.

”Det ska i princip inte få hända i en noterad miljö oavsett om det är på en huvudlista eller en mindre lista”, säger han.

EY:s noteringsexpert tror att det kommer bli en stor noteringsvåg under det andra kvartalet nästa år.

ANNONS

”Vi ser att den stora vågen av noteringar kommer i början av det andra kvartalet 2025. Det gör man då på basen av färska årsredovisningar för 2024”, säger Dahlhäll till Dagens Industri.

Enligt Ratos (börskurs Ratos) vd Jonas Wiström börjar sentimentet på finansmarknaden att lätta och ”det börjar rycka i riskaptiten igen”.

ANNONS

Oroliga för låg värdering

Om vi tittar utomlands så räknar Renaissance Capital inte med att det blir någon strid ström av IPO:s i USA före årsskiftet. Det anses dock finnas potential för 30-50 olika börsnoteringar.

Företagen är oroliga för att deras värdering blir för låg och därför avvaktar man hur det går för andra bolag som går till börsen. Det menar Isabelle Fridhiem, grundare och partner på Athena Capital.

Vad gäller venture cap-branschen i USA är kapitalbehovet skriande. Detta efter en period av låg avkastning på tidigare investeringar som sätter sina spår.

Avkastningen på investeringar inom riskkapital, som börsintroduktioner eller företagsaffärer, har varit så låg att externa investerare inte längre återinvesterar kapital i nya riskfonder, enligt Wall Street Journal.

Läs mer:
Klarna tar USA med storm – ser stor potential. Realtid
SBB: ”Noteringen av Sveafastigheter en milstolpe”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]