Arbetslösheten i Kina har ökat så kraftigt bland ungdomar i åldern 16-24 år att myndigheterna helt har slutat att rapportera sådan statistik. Tidigare stimulansåtgärder fungerade bra förr men kommer inte att räcka i det nuvarande läget, det säger Kelly Chen, makroanalytiker på DNB, till Realtid.
Kraftigt ökande ungdoms-arbetslöshet i Kina: ”Oroande”
Mest läst i kategorin
I början av sommaren var den kinesiska ungdomsarbetslösheten rekordhög, men hur den var i juli och framåt är det ingen som vet – eftersom de kinesiska myndigheterna slutade att rapportera sådana siffror.
– Det är flera olika typer av statistik som inte längre redovisas. Man kan spekulera i att det beror på att siffrorna har stigit till en mycket hög nivå, vilket ger en negativ bild av ekonomin, säger Kelly Chen, makroanalytiker på DNB, till Realtid.
Ungdomsarbetslösheten stiger normalt sett tillfälligt varje sommar när unga tar examen och blir arbetssökande, och sjunker igen efter sommaren. I juni var arbetslösheten 21,3 procent i Kina, vilket kan jämföras med ungdomsarbetslösheten i Sverige (15-24 år) som var 24,6 procent under 2021 och 20,7 procent under 2022.
– Nivån är inte så skrämmande hög, men det som är överraskande är den stigande trenden under hela perioden 2017–2023, säger Kelly Chen.
Enligt henne är det nu viktigt för de kinesiska myndigheterna att vända trenden.
– Vi tror att myndigheterna kommer att fortsätta med den näringslivsinriktade politiken, med syfte att bygga upp kapacitet inom mer avancerade sektorer och branscher. Men mycket måste också göras för att göra mer traditionella industrisektorer mer attraktiva igen för unga, säger hon.
Kelly Chen tror inte att det blir någon social oro av för hög ungdomsarbetslöshet – och det är närmast uteslutet att det exempelvis skulle uppstå stora demonstrationer eller liknande protester.
– Nej, jag tror inte det. Om något så har pandemin visat att Kinas befolkning tål mycket innan de protesterar. Istället ser vi att unga människor blir avskräckta och hellre flyttar tillbaka hem till landsbygden. Att unga blir avskräckta är tillväxthämmande och även dåliga nyheter när det gäller målet att öka födelsetalen, säger hon.
Nu undrar många hur mycket och stor stimulans som kommer att komma från myndigheterna – och i vilken form.
– Kinas incitament kommer förmodligen att vara annorlunda än bara utveckling av infrastruktur och bostäder. Dessa stimulansåtgärder fungerade bra tidigare, men nu kommer de inte att räcka för att anställa unga, urbana, högutbildade kineser, säger hon.
Vad är då lösningen för att minska ungdomsarbetslösheten?
– Den består av två delar. Å ena sidan handlar det om tjänstesektorn som sysselsätter långt fler unga med lägre utbildning nu. Migrerande arbetstagare i Kina, alltså landsbygdsbefolkningen som flyttar till städer, är nu till stor del sysselsatta inom tjänstesektorn. Och det är just den sektorn som genomgick en krävande period under pandemin. När aktivitetsökningen inom tjänstesektorn normaliseras kommer överskottet av unga arbetslösa att kunna absorberas, säger hon och fortsätter:
– Det krävs också en grundläggande omställning i ekonomin för att anställa de unga med högre utbildning. Kinas satsning på utbildning har höjt den allmänna utbildningsnivån, men den ekonomiska strukturen har inte förändrats lika snabbt, säger Kelly Chen.