Realtid

Här bor man hälsosammast i Sverige

Här bor man hälsosammast i Sverige
Att bo i ett område som inbjuder till naturliga promenader och cykling i vardagen är något som gynnar hälsan. (Foto: Unsplash)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Det du har i din närmaste omgivning, och hur staden är planerad, kan påverka din hälsa kanske mer än vad du tror. En ny rapport lyfter fram Sveriges hälsosammaste stadsdelar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Några kvarter i Sveriges storstäder har fått hipsterstämpel. Samma trendiga och populära platser har också visat sig göra gott för hälsan, vilket Realtid tidigare har uppmärksammat.

Hur stadsplaneringen är gjord kan göra stor skillnad när det kommer till att motverka vanliga hälsoproblem som är kopplade till exempelvis övervikt och psykisk ohälsa.

Det visar både forskning och en kartläggning över Sveriges stadsdelar i rapporten ”Hälsoläget” som HSB tagit fram tillsammans med Spacescape.

Svenskarna bland de mest stillasittande

I en tillvaro med mycket stillasittande blir det allt mer viktigt att tänka just på att få in vardaglig och naturlig rörelse när man planerar för nya bostadsområden och stadsdelar.

För aldrig i historien har vardagsrörelsen varit så låg som nu. Sverige tillhör dessutom de länder där befolkningen är som mest stillasittande och vi tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande, enligt rapporten.

Så all form av rörelse som blir av är till godo, till exempel hur man rör sig i närområdet, de dagliga stegen i trappan, cykelturen till jobbet turen i skogen och kvällspromenaden.

”I en stadsdel där du lätt når allt du behöver inom gångavstånd så kommer du gå, cykla mer och åka mindre bil. Den ökade fysiska aktiviteten minskar din risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes 2, övervikt, demens och psykisk ohälsa”, säger Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad på KTH och vd på Spacescape.

ANNONS
ANNONS

Flera faktorer

Det finns vissa faktorer som utmärker sig i en hälsosam stad som främjar fysisk aktivitet:

1) Tät – befolkad, funktionsblandad, bostadsblandad
2) Grön – rekreativ, lekvänlig, träningsnära
3) Nära – hållplatsnära, skolnära, matnära
4) Kopplad – gångvänlig, cykelvänlig, trafiksäker

Hälsoläget i 20 svenska kommuners olika stadsdelar redovisas i rapporten. Analysen utgår från stadsmiljöns betydelse för fysisk aktivitet, hur många steg som sannolikt tas enligt Lancetmodellen och kombinerar den med SMHI:s luftkvalitetkartor.

Sveriges mest hälsosamma stadsdelar

Stockholm: Södra Sofia (Sydöstra Södermalm)

Göteborg: Majorna

Malmö: Möllevången

ANNONS

Uppsala: Studentstaden

Linköping: Trädgårdsföreningen-Folkungavallen

Västerås: Västermalm-Almelund

Örebro: Eklunda-Sörby

Helsingborg: Wilson park-Fältabacken

Norrköping: Nordantill

Jönköping: Bäckalyckan-Västra Torpa

Umeå: Väst på stan

ANNONS

Lund: Nöden-Ulrikedal

Borås: Salängen

Sundsvall: Sallyhill

Luleå: Bergviken

Karlstad: Viken-Tyggårdsviken-Tullholmen

Mölndal: Eklanda

Trollhättan: Trollhättan centrum, Tingvalla-Västergärdet

Södertälje: Geneta norra, Bårsta västra

ANNONS

Strängnäs: Strängnäs norra

Läs mer:

Hipsters har haft rätt hela tiden: ”Finns en anledning”. Realtid

Upp till kamp mot vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]