Realtid

Tvärstopp på den nordiska fastighets-marknaden – lägsta transaktions-volymen på tio år

Mikael Söderlundh, chef för analys & partner på Colliers Nordics.
"Direktägda fastigheter är inte särskilt attraktiva i denna situation, vilket leder till att investerare föredrar att köpa rabatterade fastighetsaktier, fastighetsfonder eller fastighetslån. Det finns förvisso stort intresse för kommersiella fastigheter, men kapitalet hittar nya vägar", säger Mikael Söderlundh, chef för analys & partner på Colliers Nordics.
Realtid.se
Uppdaterad: 29 juni 2023Publicerad: 29 juni 2023

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgick till 9,6 miljarder euro under första halvåret 2023, vilket motsvarar en minskning med 68 procent jämfört med samma period förra året. Volymen är den lägsta på tio år, och trenden är densamma för alla nordiska länder, enligt nya siffror från Colliers Nordics.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– På grund av säljarnas misslyckande med att justera sina prisförväntningar mot bakgrund av de höga räntorna upplever vi stagnation på transaktionsmarknaden. Direktägda fastigheter är inte särskilt attraktiva i denna situation, vilket leder till att investerare föredrar att köpa rabatterade fastighetsaktier, fastighetsfonder eller fastighetslån. Det finns förvisso stort intresse för kommersiella fastigheter, men kapitalet hittar nya vägar, säger Mikael Söderlundh, chef för analys & partner på Colliers Nordics.

De senaste åren har börsnoterade fastighetsbolag gått från att vara de största nettoköparna till de största nettosäljarna på marknaden. 2021 stod börsnoterade fastighetsbolag för 49 procent av alla förvärv i Sverige, men från första halvåret 2023 har deras andel sjunkit till 10 procent. I brist på börsnoterade bolag har fastighetsfonder, utländska investerare och flera starka privata aktörer klivit fram.

– Det finns nästan obegränsade mängder kapital. Bara nordiska fastighetsfonder har upp till 8 miljarder euro i outnyttjat eget kapital och dubbelt så mycket i förvärvskapacitet. Ändå anser de att det fortfarande är för dyrt och menar att priserna måste justeras ned, säger Bård Bjølgerud, vd för Colliers Nordics & Partner.

Under första halvåret var logistik det största segmentet och stod för 28 procent av den nordiska omsättningsvolymen, följt av bostadsfastigheter med 25 procent och kontor med 17 procent. Det är första gången som logistik representerar det största segmentet, delvis på grund av stort intresse från utländska köpare och svag lokal valuta.

De fem största fastighetsaffärerna i Norden under H1 2023:

AP7 köper 33 procent av Urban Escape i centrala Stockholm av AMF Fastigheter
(~7,4 miljarder SEK)
Altura köper ett bostadsbestånd i Sverige av Vectura
(~5,0 miljarder SEK)
Northern Horizon köper en portfölj av vårdboenden för äldre i Danmark av NREP
(ej publicerad)
Axfast köper fastigheten Skotten 6 i Stockholm av Atrium Ljungberg
(~1,9 miljarder SEK)
Heitman köper studentboendeföretaget Bo Coliving i Norge av bland annat Rasting Eiendom
(1,8 miljarder NOK)

– I höst förväntar vi oss fortfarande en turbulent marknad där företagen kämpar, men aktiviteten ökar när köpare och säljare hittar varandra. Det finns även andra förutsättningar som gynnar ytterligare konsolidering och strukturavtal på marknaden, säger Bård Bjølgerud.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]