Realtid

Oljeprognos sänks återigen – då sker "peak oil"

Kinas svaghet sätter sina spår i oljemarknaden
Världen förbrukade 800 000 fat per dag under första halvåret. (Foto: Hasan Jamali/AP/TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 15 sep. 2024Publicerad: 15 sep. 2024

Kinas dämpade ekonomi påverkar tydligt den globala efterfrågan på olja, enligt IEA. Ökningstakten är nu den lägsta sedan pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energiorganisationen IEA, som tidigare förutspådde en ökningstakt på 970 000 fat olja per dag, har sänkt prognosen till 903 000 ton.

Detta är den andra sänkta prognosen på två månader, skriver Wall Street Journal.

Peak oil, alltså när den globala efterfrågan på olja toppar, väntas numera ske i slutet av detta årtionde, bedömer IEA.

103 miljoner fat om dagen

En ny kartläggning visar att svenska bank- och fondaktörer har investerat mer än 200 miljarder kronor i fossilindustrin, trots den pågående klimatkrisen. 

Världens ökade förbrukning med 800 000 fat per dag under första halvåret är den lägsta ökningstakten sedan 2020, men trots detta väntas efterfrågan nästa år öka i enlighet med den tidigare prognosen på 954 000 fat per dag.

Världens totala förbrukning av olja väntas uppgå till 103 miljoner fat per dag i år respektive 103,9 miljoner fat per dag nästa år.

ANNONS

Osäkerhet på flera marknader

ANNONS

IEA:s prognoser är avsevärt lägre än Opecs. Gruppen av oljeproducerande länder sänkte sin prognos något tidigare i veckan, rapporterade Finwire.

Opec ser fortfarande en efterfrågetillväxt på 2,03 miljoner fat per dag i år och 1,74 miljoner fat per dag nästa år.

”Den abrupta ökningen av efterfrågan på olja i Kina påverkar den globala oljemarknaden stort”, säger IEA och hänvisar till landets långvariga nedgång i fastighetssektorn och den ökade andelen elbilar i fordonsflottan.

De uppger också att det aktuella läget för USA:s efterfrågan är osäker och andra utvecklade ekonomier ger också en blandad bild.

En månad sedan prisraset

IEA-rapporten kommer veckan efter att oljepriserna minskade på växande oro för den globala efterfrågan och utsikterna för ett överutbud nästa år.

Detta fick Opec att skjuta upp sin planerade produktionshöjning med två månader, rapporterade Bloomberg. Beslutet räckte dock inte för att få upp oljepriset igen.

I början av augusti rasade börsen och även oljepriset på grund av oro för konjunkturen i Kina och USA och handlades då på åttamånaderslägsta.

ANNONS

Läs mer:

Grön marknad väntas bli lika stor som fossila bränslen. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]