Realtid

Ficos dubbelspel en riskabel strategi för Slovakien

Fico dubbelspelar – riskabel strategi för Slovakien
Slovakiens premiärminister Robert Fico (tv) tillsammans med Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler. (Foto: Kay Nietfeld/AP/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Slovakiens premiärminister strävar efter att upprätthålla denna makt genom att inspireras av Viktor Orbán, och söka stöd från både Kina och Ryssland. Men det är ett riskfyllt spel han spelar, i ett redan splittrat land.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Fico återvände till staden där han blev skjuten på öppen gata i maj var han inte ute efter någon försoning. Istället anklagade han oppositionen och lokala medier för att ha motiverat gärningsmannen och varnade för fortsatt våld. 

Missa inte: EU långt efter omvärlden – ledarna oeniga om vägen framåt

Ficos aggressivitet är inte bara en utmaning för Slovakiens invånare, som är beroende av landets rättssäkerhet, utan även för hela EU, skriver Bloomberg

”Han litar inte på EU, så han letar efter nya möjligheter i öst”, säger den före detta finansministern Brigita Schmognerova.

Läs mer: Många löften från Kina – och många obesvarade frågor. Realtid

Fico kopierar Orbán

Uppvaktandet av både Kina och Ryssland, samtidigt som han deklarerar lojalitet till EU och Nato, är en strategi som känns igen hos Viktor Orbán, Ungerns premiärminister och Ficos allierade.

Enligt nyhetsbyrån syns även liknande tendenser i Tjeckien och Serbien.

ANNONS

”Genom att locka med investeringar till vänligt inställda länder öppnas en klyfta inom EU”, säger Noah Barkin, forskare vid German Marshal Fund i Berlin och rådgivare vid Rhodium Group.

Missa inte: Draghi: Europa måste göra som USA för att överleva. Realtid

ANNONS

Balansgång mellan EU och Kina

I slutet av månaden planerar Fico en resa till Peking i hopp om att attrahera kinesiska investeringar, som ska kunna uppgradera den slovakiska järnvägen, bygga ett nytt vattenkraftverk och reparera omkring 500 broar.

Inför resan röstade Slovakien emot ett förslag i EU om att införa tullar för kinesiska tillverkare av elfordon.

Men samtidigt som Fico försöker spela ut aktörerna mot varandra, överväger Kina att höja tullarna på importerade bilar med stora motorer, något som skulle slå hårdast mot Tyskland och Slovakien. 

Det återstår dock att se hur långt Bryssel och Peking är beredda att gå i handelskriget, och hur Slovakien kan navigera denna balansgång utan att hamna i kläm däremellan.

Läs vidare: Orbans satsning på elbilar kollapsar: ”Tragedi för Ungern”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]