Huvudförhandling mot Lundintopparna inleds
Mest läst i kategorin
I juni 2010 inleddes en förundersökning om brott mot den internationella humanitära rätten i Sudan mellan åren 1997 och 2003. I november 2021 väcktes åtal mot Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, och bolagets tidigare ordförande Ian Lundin avseende medhjälp till grovt folkrättsbrott. Den 5 september 2023 inleds huvudförhandling i målet, meddelar Stockholms tingsrätt.
Under perioden 1997 – 2003 pågick en väpnad konflikt i Sudan mellan regeringen och rebellgrupper. Den 6 februari 1997 ingicks ett oljeprospekterings- och produktionsdelningsavtal mellan Lundin Oil genom ett dotterbolag och den sudanesiska regeringen. De två tilltalade medverkade vid avtalets ingående. Avtalet innefattade en rätt att inom vissa tidsramar leta efter och utvinna olja i ett större område i södra Sudan, Block 5A, i utbyte mot vissa avgifter och del av framtida inkomster. Under perioden maj 1999 till mars 2003 utförde den sudanesiska regeringen offensiva militära operationer i och nära Block 5A i syfte att ta kontroll över områden för oljeprospektering och skapa förutsättningar för oljeutvinning. Under dessa militära operationer begicks svåra överträdelser av den internationella humanitära rätten, skriver Stockholms tingsrätt i sitt pressmeddelande.
Det yrkas att de två åtalade, Alex Schneiter och Ian Lundin, ska dömas för medhjälp till grovt folkrättsbrott. De ska enligt gärningsbeskrivningen, var för sig eller gemensamt och i samförstånd inom ramen för sina respektive roller inom bolagen, ha främjat att den sudanesiska regeringen, för att skapa förutsättningar för dotterbolagets verksamhet, tillämpade en krigföring som innefattade att militären och regimallierade milisgrupper systematiskt anföll civila eller i vart fall genomförde anfall systematiskt i strid med distinktions- och proportionalitetsprincipen.
Alex Schneiters advokater tyckte att rättegången mot honom borde ha hållits i Schweiz, eftersom han varken är svensk medborgare eller bor i Sverige.
Högsta domstolen prövade om svensk domstol är behörig att pröva åtalet, och konstaterade i november förra året att brottet enligt de svenska lagreglerna omfattas av så kallad universell jurisdiktion. Det innebär att en svensk domstol som utgångspunkt är behörig att pröva målet oberoende av vem som har begått brottet, vem brottet har riktats mot och var brottet har begåtts.
Högsta domstolen kom fram till att anknytningen för Alex Schneiter till Sverige är tillräcklig för att åtalet ska få prövas i svensk domstol och att det inte finns något hinder mot det i allmän folkrätt.
Det yrkas att de två åtalade personerna meddelas näringsförbud i tio år eftersom de grovt har åsidosatt sina skyldigheter i näringsverksamhet och därvid gjort sig skyldiga till brottslighet som inte är ringa. Näringsförbud är påkallat från allmän synpunkt.
Det yrkas att Lundin Oil åläggs företagsbot med 3 000 000 kronor på grund av brott begånget i näringsverksamhet. Företrädare för bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.
Det yrkas att ett belopp om 1 391 791 000 kr förverkas från det svenska bolaget eftersom bolaget på grund av brott begånget i näringsverksamhet erhållit ekonomiska fördelar.
Huvudförhandlingsplan
Huvudförhandlingen inleds den 5 september 2023 kl. 09.30. Huvudförhandlingen kommer att genomföras veckovis enligt följande schema, med avbrott för högtider och lov.
Tisdagar kl. 09.30 – 16.30
Onsdagar kl. 09.15 – 16.30
Torsdagar kl. 09.15 – 16.30
Huvudförhandlingen kommer att genomföras med utgångspunkt i följande fastställda planering.
September 2023 – maj 2024: Yrkanden, inställning, grunder och sakframställningar
Maj 2024 – november 2024: Förhör med målsägande
December 2024 – januari 2025: Förhör med tilltalade
Februari 2025 – november 2025: Förhör med vittnen
December 2025 – februari 2026: Personalia och slutpläderingar