Skippa ishinken och servera det mousserande vinet lite varmare än vanligt. Häll gärna upp champagnen eller det mousserande vinet i ett vitvinsglas istället för i en champagneflöjt. Då får du en större smakupplevelse på bubblet. Det säger sommeliern Maya Samuelsson till Realtid.
Så får du bästa bubblet
Mest läst i kategorin
Maya Samuelsson arbetar på dryckesutbildningsföretaget Vinkällan Sommelierutbildning i Stockholm. Det är ett familjeföretag som hennes föräldrar startade för tjugo år sedan. Sedan företaget grundades har Maya Samuelsson varit involverad i verksamheten i mer eller mindre utsträckning, men det var för fem år sedan som hon började arbeta heltid i familjeföretaget.
Som liten fick Maya Samuelsson och hennes lillebor ofta dricka läsk ur svarta glas – allt för att träna upp doftsinnet. Intresset för champagne växte fram efter att hon vunnit tävlingen Lily Bollinger Awards 2014, arrangerad av champagnehuset Bollinger och den svenska importören Arvid Nordquist, och all kunskap föll på plats.
Kan du ge några tips till nyårsafton?
– Våga att inte ha ishinken framme hela tiden. Mousserade vin har väldigt mycket bubblor så man behöver inte vara rädd att bubblorna försvinner. Man serverar ofta mousserande i temperaturen 6-8 grader, för att behålla bubblorna i vinet, men det kyler också ner, vilket gör att man förlorar mycket smak och doft. För att få en större smakupplevelse på bubblet är mitt tips att servera drycken lite varmare, gärna vid 10 grader.
– Mitt andra tips är att servera champagnen eller mousserande i ett vitvinsglas istället för i en champagneflöjt, eftersom drycken då får mer smak och doft.
Vilken är din favoritmat till mousserande?
– Mousserande är ett vin med en mycket hög halt av syra. Syra är väldigt matvänligt, vilket innebär att mousserande funkar väldigt bra till mat. Vi dricker ofta bubblet precis innan maten serveras eller till skaldjur. Mousserande passar bra till fler maträtter, framförallt till vitt kött, grillad fisk och brynt smör eller till smakrika rätter som puréer och olika typer av feta soppor, för bubblorna lättar upp krämigheten. Det brynta smöret tillsammans med jästkaraktär är en fin kombination. Krispig ugnsgrillad kyckling med örter, citrus och smör passar till exempel mycket bra med årgångschampagne.
Vad letar du efter i en bra champagne?
– Jag letar lite efter den typiska champagnekaraktären som kommer från den unika jordmånen som finns i vissa delar av champagneområdet. Ska jag ha en champagne ser jag gärna att den kommer från någon av de bättre delarna av den franska provinsen Champagne. Min personliga favorit är champagne med ålder, eftersom den får en mer mogen karaktär och mer brödighet när den legat länge på jästfällning.
Vad ska man tänka på när man väljer bubbel till nyårsafton?
– Det är roligt att testa något nytt. För 300 kronor kan man få en champagne i de lägre klasserna, men för samma belopp kan man även få en flaska mousserande av mycket hög kvalitet från ett annat område. Jag rekommenderar därför att testa något nytt, men spendera samma pengar som du skulle göra om du köpte champagne.
Vad ska du själv dricka på nyår?
– Jag kommer att fokusera på någon form av årgångschampagne.